Rickards: Ik heb nog nooit zoveel leugens gehoord

Rickards: Ik heb nog nooit zoveel leugens gehoord

Alle oorlogen zitten vol leugens. Winston Churchill heeft ooit gezegd: “In oorlogstijd is de waarheid zo kostbaar dat ze altijd vergezeld moet gaan van een lijfwacht van leugens.”

Wij accepteren dat idee in grote lijnen. Geheime invasieplannen moeten goed bewaard worden. De identiteit van spionnen moet geheim blijven. Nieuwe wapens en verdedigingsmiddelen mogen niet worden onthuld omdat de vijand dan op de hoogte is van hun mogelijkheden en met offensieve omwegen zal beginnen.

Maar het feit dat de overheid in oorlogstijd legitieme redenen heeft, om het publiek te misleiden, betekent niet dat burgers niet de plicht hebben om de waarheid te achterhalen, voor zover dat mogelijk is.

De kinetische oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de bredere economische oorlog tussen de VS en Rusland zitten vol met meer leugens, dan welke publieke gebeurtenis dan ook die ik in mijn leven heb meegemaakt, inclusief Vietnam, Watergate en de oorlog in Irak.

Zo groot zijn de leugens.

De lijfwacht van leugens

Dit is het officiële Amerikaanse verhaal zoals dat door de mainstream media wordt verteld: De Russische invasie in Oekraïne was niet uitgelokt, Poetins driedaagse blitzkrieg van Kiev is mislukt, de Russische troepen zijn vastgelopen en dappere Oekraïense troepen verweren zich krachtig en winnen terrein terug met behulp van wapens van de NAVO.

In deze versie is president Zelenskyy de nieuwe Churchill die patriotten op de been brengt tegen een boosaardige dictator. Dat is allemaal geheel of grotendeels onwaar.

Hier is het echte verhaal: De invasie van Rusland is het eindresultaat van 14 jaar provocatie door het Westen, waaronder herhaalde verklaringen dat Oekraïne lid zal worden van de NAVO en een door de VS gesteunde staatsgreep in 2014 waarbij een pro-Russische president uit zijn ambt werd gezet.

Rusland heeft nooit een blitzkrieg op Kiev gepland. Dat is een Westers verzinsel, bedoeld om Poetin een mislukking te laten lijken. In feite neemt Rusland langzaam en methodisch grondgebied in het zuiden en oosten van Oekraïne in om de zeekusten te controleren, pro-fascistische elementen in Marioepol uit te schakelen en pro-Russische autonome zones in Donbass in te stellen.

Churchill? Echt?

Een volledige aanval op Kiev, als die er ooit komt, staat als laatste op de lijst. Oekraïne mag dan hier en daar een dorp herbezetten, maar ze verliezen terrein in Kherson, Mykolaiv, Melitopol, Marioepol, Kharkiv, Luhansk, Donetsk en omliggende gebieden.

Bovendien, Zelenskyy is geen Churchill.

Hij is erin geslaagd zich voor te doen als een sterke oorlogsleider, die het opneemt tegen de grote, boze Poetin. Maar in werkelijkheid is hij een corrupte, oligarch met miljoenen dollars verborgen in het buitenland. Zijn acteertalent heeft zijn propaganda-inspanningen versterkt, maar er is niet veel training voor nodig om te zien hoe nep hij is.

Onschuldige burgers, waaronder vrouwen en kinderen, sterven onder zijn falende leiderschap en onvermogen om met Poetin in het reine te komen, voordat de invasie begon. In een notendop, Zelenskyy wedde op steun van Biden en het Westen en verloor.

Er is ruim voldoende bewijsmateriaal uit talrijke bronnen om deze analyse te ondersteunen. Enkele van de beste bronnen komen uit Zwitserland, waar militaire deskundigen woedend zijn dat de traditionele Zwitserse neutraliteit terzijde is geschoven.

Het meest veelzeggende is dat lekken uit het Pentagon hetzelfde zeggen. Het verhaal van binnen het Pentagon is dat Poetin niet roekeloos handelt maar geduldig en methodisch te werk gaat. Het zegt ook dat Poetin, ondanks enkele burgerslachtoffers, in feite een terughoudende aanpak hanteert. Bovendien zijn er geen tekenen dat hij zich voorbereidt op het gebruik van chemische of biologische wapens.

En hoe zit het met de economische sancties? Werken die?

De zwaarste sancties uit de geschiedenis

Betalingen in en uit Rusland zijn geblokkeerd. De Centrale Bank van Rusland is verbannen uit het wereldwijde dollarbetalingssysteem. Hetzelfde geldt voor de 10 grootste Russische banken en een lange lijst van oligarchen en Russische regeringsfunctionarissen.

Rekeningen van Russische doelwitten bij westerse banken zijn bevroren. De uitvoer van kritieke technologie en hightechapparatuur naar Rusland is verboden. Het Amerikaanse en Europese luchtruim is gesloten voor Russische luchtvaartmaatschappijen.

Er zijn secundaire sancties ingesteld, zodat als een ander land, zoals China, goederen aan Rusland verkoopt die met Amerikaanse technologie of machines zijn gemaakt, dat land ook zal worden gestraft. En zo gaat de lijst maar door.

Dergelijke economische sancties klinken krachtig, wanneer ze worden aangekondigd en hebben ook enig effect. Maar op de lange termijn werken ze nooit. Uiteindelijk zijn de kosten reëel, maar het effect van de sancties nihil. Het is een lose-lose propositie.

Sancties tegen oligarchen doen Poetin een plezier

Sommige verliezen worden geleden door degenen wier rekeningen worden bevroren of wier bedrijven worden benadeeld. Een paar Russische oligarchen verliezen misschien hun jacht, maar weet je wat? Poetin houdt toch al niet van die oligarchen.

We doen Poetin eigenlijk een plezier door de oligarchen hun vleugels af te knippen. Poetins macht komt van het leger en de veiligheidsdiensten, niet van de oligarchen.

Tellingly, the strategic goals that justified the sanctions are never achieved. Ze worden hoogstens tijdelijk vertraagd. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de getroffen partijen work-arounds voor de sancties bedenken.

Waar het op neerkomt is dat Rusland niet heeft stilgezeten. De Russische uitvoer van kritieke strategische metalen zoals nikkel, titanium, palladium en aluminium is afgesneden. Russische (en Oekraïense) tarwe en andere granen zijn ook afgesneden.

Dit zal leiden tot hongersnood in bepaalde delen van de wereld en massale inflatie van de voedselprijzen overal ter wereld. Gezien de omvang van deze sancties en de vergeldingsmaatregelen, zal de schade voor de wereldhandel, de toeleveringsketens en zelfs de beschikbaarheid van goederen enorm zijn.

Maar hoe zit het met de strategische doelen van de sancties?

Sancties zullen de oorlog in Oekraïne niet stoppen

Hier zijn de sancties een complete mislukking. Ze hebben geen enkele invloed gehad op de Russische vooruitgang op het slagveld en de Russische doelen in Oekraïne. In feite heeft Poetin bewezen een meesterschaker te zijn, omdat hij de sancties omzeilt.

Toen de VS sancties instelde tegen Russische banken, stortte de waarde van de roebel in. Toch werd de uitvoer van olie en aardgas uit Rusland toegestaan omdat Europa ervan afhankelijk is en de wereld kampt met een energietekort dat losstaat van de oorlog in Oekraïne.

Olie en aardgas worden betaald in dollars. In een meesterlijk staaltje judo eist Poetin nu dat Russische olie en aardgas die worden gekocht door staten die sancties opleggen, in roebels worden betaald. Dit is voor velen een raadsel. Als Rusland dollars nodig heeft (dat hebben ze), waarom zou het dan in roebels worden betaald?

Het antwoord is dat de enige manier voor Europa om snel aan roebels te komen is ze met dollars van de Centrale Bank van Rusland te kopen. Volgens het plan van Poetin krijgt Rusland nog steeds de dollars, verkoopt het nog steeds olie en aardgas, maar heeft het als bijkomend voordeel dat het de roebels sterker maakt omdat Europa ze moet kopen om te betalen voor de energie-export.

De Russische uitvoer van olie en aardgas stopzetten heeft geen zin omdat Rusland dezelfde energie gewoon aan China en India zal verkopen. Maar de prijs zal omhoog gaan. Het is per slot van rekening een wereldmarkt.

Poetin is vele stappen voor op Biden

Dit is hoe judo werkt. Je gebruikt de kracht van je vijand tegen hem door de hoofdaanval te ontwijken en de rollen om te draaien. Poetin is een judo-expert in het echte leven en hij heeft zojuist laten zien dat hij het kan oefenen in economische oorlogsvoering. Het Westen zal nu bezig zijn de roebel overeind te houden, nadat zij zoveel hebben gedaan om hem te vernietigen.

Poetin denkt vele zetten vooruit op het schaakbord terwijl Biden geblinddoekt de staart op de ezel speldt.

Sancties zijn uiteindelijk het schadelijkst voor gewone burgers en consumenten. De inflatie in Rusland en de Verenigde Staten neemt toe als gevolg van de sancties. Maar de pijn voor het Amerikaanse volk is nog maar net begonnen. Het gaat nog veel erger worden.

Consumenten en investeerders in de VS zullen lijden wanneer de prijzen stijgen, de groei achterblijft en de aandelen instorten.

Dit is allemaal onaangenaam nieuws voor westerse oorlogszuchtigen. Maar het is van cruciaal belang voor beleggers om te weten wat er werkelijk aan de hand is, zodat ze geen geld verliezen in de chaos die komen gaat.

De beste informatie is dat de oorlog in Oekraïne langer zal duren dan de meesten verwachten, dat hij verstoringen van de toeleveringsketen zal veroorzaken en dat hij de reeds aanwezige inflatie zal versterken.

Uiteindelijk zal Poetin zegevieren in Oekraïne, terwijl het Oekraïense volk en de westerse consumenten de zwaarste prijs zullen betalen.

Met vriendelijke groet,

Jim Rickards

 

Meer over Jim Rickards:

https://dailyreckoning.com/author/jrickards/

 

 

 

 

Plaats een reactie