Evacuatie Marioepol mislukt

Volgens het Russische ministerie van Defensie is in de ochtend van 5 april in de buurt van Marioepol een nieuwe poging van het Kievse regime om de leiders van het nationalistische bataljon van Azov te evacueren, verijdeld. Twee Oekraïense Mi-8 helikopters die vanuit zee probeerden door te breken naar de stad, werden naar verluidt neergeschoten door draagbare luchtafweerraketsystemen.

Volgens onbevestigde berichten van Russische militaire commandanten ter plaatse en verschillende bronnen zouden NAVO-officieren en zelfs een generaal van de Amerikaanse en Europese legers in Marioepol geblokkeerd zijn. Sommige bronnen melden dat het Russische leger al een NAVO-commandant, luitenant-generaal Roger L. Clothier, in de buurt van Marioepol had gevangengenomen. Andere bronnen zouden melding maken van zijn dood. De berichten over NAVO-commandanten die in Marioepol onderdak zouden hebben gevonden bij militanten van Azov kunnen verklaren waarom NAVO-lidstaten, met name Frankrijk en Turkije, vragen om een humanitaire missie in Marioepol uit te voeren, maar alleen met de deelname van hun militairen.

Het Russische ministerie van Defensie heeft deze berichten nog niet bevestigd of ontkend.

Plaats een reactie