De Paus wil Putin bezoeken

Paus Franciskus gaat stappen ondernemen om de oorlog in de Oekraïne te stoppen.

Paus Franciscus heeft gezegd dat hij bereid is president Vladimir Poetin in Moskou te ontmoeten in de hoop te bemiddelen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, aldus de Vaticaanse persbureaus. Hij zei in een interview dat dinsdag werd gepubliceerd door het Italiaanse dagblad Corriere della Sera: “Ik ga voorlopig niet naar Kiev; ik voel dat ik niet moet gaan. Eerst moet ik naar Moskou gaan. Eerst moet ik Poetin ontmoeten. Maar ik ben ook priester, wat kan ik doen? Ik doe wat ik kan. Als Poetin de deur maar open zal doen…”.

Hieronder staat het relevante gedeelte van het interview, volgens een automatische vertaling uit het Italiaans:

Paus Franciscus is bezorgd dat Poetin, voorlopig, niet zal stoppen. Hij probeert ook na te denken over de wortels van dit gedrag, over de redenen die hem tot zo’n brutale oorlog drijven. Misschien heeft het “geblaf van de NAVO aan de deur van Rusland” het hoofd van het Kremlin ertoe aangezet slecht te reageren en het conflict te ontketenen. “Ik kan niet zeggen of het werd uitgelokt, maar misschien wel, ja.”

Interessant is ook dat Franciscus dicht bij een veroordeling kwam van de internationale wapentransporten die nu naar Oekraïne stromen, aangevoerd door de VS die de laatste tijd een ongekende miljarden militaire hulp aan de Oekraïense regering heeft toegestaan.

“En nu worden zij die om vrede geven geconfronteerd met de grote vraag van de levering van wapens door westerse naties aan het Oekraïense verzet,” begon de paus met zijn gedachten over deze kwestie. Hij gaf toe dat de kwestie zelfs binnen de katholieke wereld controversieel is.

“Ik kan geen antwoord geven op de vraag of het juist is de Oekraïeners te bevoorraden”, zei hij, voordat hij de wapenindustrie een veeg uit de pan gaf. “Het is duidelijk dat er wapens worden getest in dat land. De Russen weten nu dat tanks van weinig nut zijn en denken aan andere dingen. Daar worden oorlogen voor gevoerd: om de wapens te testen die wij hebben geproduceerd.”

“Dit was het geval in de Spaanse burgeroorlog voor de tweede wereldoorlog. De wapenhandel is een schandaal, weinigen verzetten zich ertegen.” Vervolgens haalde hij het geval aan van de jarenlange Saudi-Amerikaanse oorlog tegen Jemen, en beschreef dat “Twee of drie jaar geleden een schip geladen met wapens aankwam in Genua dat moest worden overgeladen op een groot vrachtschip om ze naar Jemen te vervoeren. De havenarbeiders wilden dat niet doen. Ze zeiden: laten we aan de kinderen van Jemen denken. Het is een kleinigheid, maar een mooi gebaar. Zo zouden er zoveel moeten zijn.”

Via Twitter lieten de Amerikaanse bisschoppen weten niet gelukkig te zijn met zijn uitspraken!

@michaelcoren

Eerst China en nu Rusland. @Pontifex is goed in sommige zaken maar vreselijk in andere. We moeten werken aan vrede, maar dat sluit niet uit dat we de schuldigen noemen. Verwacht de gebruikelijke “verklaringen” en de “wat hij werkelijk bedoelde” onzin.

Wat betreft de vraag hoe snel de oorlog kan worden beëindigd, herinnerde Franciscus aan een ontmoeting op 21 april in het Vaticaan met de Hongaarse premier Viktor Orban. Orban vertelde dat Poetin hem had verteld over plannen om de oorlog te beëindigen tegen 9 mei, de herdenkingsdag van de ‘Dag van de Overwinning’ in Rusland.

“Ik hoop dat dat het geval is, zodat we ook de escalatie van deze dagen zouden begrijpen”, merkte Franciscus op. Hij uitte zijn bezorgdheid over de uitbreiding van de oorlog naar heel Oekraïne. “Want nu gaat het niet alleen om de Donbass, het gaat om de Krim, het gaat om Odessa, het gaat om het wegnemen van de Zwarte Zee haven van Oekraïne.” Hij concludeerde: “Ik ben pessimistisch, maar we moeten al het mogelijke doen om de oorlog te stoppen.” Hij mijmerde ook dat mogelijk de Russisch-orthodoxe kerkpatriarch Kyrill zou kunnen proberen tussenbeide te komen bij Poetin, maar vertelde dat hij in een recent telefoongesprek de patriarch had gewaarschuwd niet “Poetins misdienaar” te zijn.

Maandag sprak het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, de internationale speculaties over het beëindigen van de operaties op 9 mei toe en goot koud water over de berichten. Hij zei: “Onze militairen zullen hun acties niet kunstmatig aanpassen aan een datum, inclusief de Dag van de Overwinning,” en legde uit: “Het tempo van de operatie in Oekraïne hangt in de eerste plaats af van de noodzaak om de risico’s voor de burgerbevolking en het Russische militaire personeel tot een minimum te beperken.”

Plaats een reactie