De Lend-Lease Act van 2022 zal het Witte Huis toelaten onbeperkt wapens naar Oekraïne te sturen

De Lend-Lease Act van 2022 zal het Witte Huis toelaten onbeperkt wapens naar Oekraïne te sturen

President Joe Biden heeft maandag de Lend-Lease Act van 2022 in wet ondertekend. De wet, die eerder werd gebruikt om de geallieerden van de Tweede Wereldoorlog te bewapenen, zal Amerikaanse wapentransporten naar Oekraïne bespoedigen, en is in Kiev met open armen ontvangen.

Bij de ondertekening van de wet in het Witte Huis beloofde Biden de Oekraïners te blijven bewapenen “in hun strijd om hun land en hun democratie te verdedigen”. Hij voegde eraan toe dat “de kosten van de strijd niet goedkoop zijn, maar toegeven aan agressie is nog duurder”.

De wet, die vorige maand met 417-10 stemmen in het Huis en zonder tegenstemmen in de Senaat door het Congres werd goedgekeurd, schort de beperkingen op van de hoeveelheid wapens en andere militaire goederen die Biden naar Oekraïne of “andere Oost-Europese landen” kan sturen, hoewel erin is bepaald dat Kiev achteraf moet betalen voor alles wat het ontvangt.

De wapens die in het kader van deze wet worden gestuurd, staan los van de bijna 4 miljard dollar aan militaire hulp die de VS al naar Oekraïne heeft gestuurd sinds het begin van de militaire operatie van Rusland in februari, en van de 33 miljard dollar aan militaire hulp die de president onlangs aan het Congres heeft gevraagd goed te keuren.

De oorspronkelijke lend-lease werd in maart 1941 door president Franklin Delano Roosevelt uitgevaardigd – negen maanden voordat de VS aan de Tweede Wereldoorlog deelnamen – en bedroeg in september 1945 50,1 miljard dollar (980 miljard in dollars van 2022). Hoewel de geallieerden, waaronder de Sovjet-Unie, geacht werden voor deze hulp te betalen, accepteerden de VS in plaats daarvan ook de lease van bases voor hun militairen.

Het is momenteel twijfelachtig of Kiev in staat is de VS terug te betalen, aangezien de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de VS en de EU onlangs om 7 miljard dollar per maand heeft gevraagd, alleen maar om zijn land overeind te houden.

Dat Biden 9 mei koos om de wet uit het WO II-tijdperk te ondertekenen was waarschijnlijk opzettelijk, aangezien deze datum in Rusland en een aantal voormalige Sovjetlanden jaarlijks als “Dag van de Overwinning” wordt gevierd, ter herdenking van de nederlaag van het fascisme aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Biden verwees maandag tijdens de ondertekeningsceremonie naar de nederlaag van nazi-Duitsland, maar had het niet over de Dag van de Overwinning. In plaats daarvan merkte hij op dat de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, die zou uitgroeien tot de Europese Unie, op 9 mei 1950 werd opgericht.

Plaats een reactie