Europese Commissie plant nieuwe EU-schuldemissie ter dekking van Oekraïense financieringsbehoeften op korte termijn van 15 miljard euro

De Wereldbank schatte onlangs dat de voortdurende Russische bombardementen op het land, die zich de laatste tijd vooral leken te richten op de aantasting van de spoorweg- en elektriciteitsinfrastructuur van het land, ten minste 60 miljard dollar aan schade hebben aangericht.

Dat “omvat niet de groeiende economische kosten voor de Oekraïense economie,” zei David Malpass, voorzitter van de Wereldbank, weken geleden. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky vertelde destijds ook op een ministersconferentie van de Wereldbank dat zijn land zo’n 7 miljard dollar per maand nodig heeft alleen al om de verwoesting goed te maken, “En we zullen honderden miljarden dollars nodig hebben om dit later allemaal weer op te bouwen.” En dan hebben we het nog niet over wat er nodig is om de staatsdiensten draaiende te houden.

Zelensky volgde op deze opmerkingen door deze maand te proberen een cijfer te plakken op het totaal dat Oekraïne nodig heeft, en noemde een schatting van 600 miljard dollar voor de wederopbouw. “Ik ben er zeker van dat we na de overwinning alles heel snel zullen doen, en dat Oekraïne mooier zal zijn dan voorheen,” merkte hij een week geleden op tijdens een virtueel optreden voor de CEO Council Summit van The Wall Street Journal in Londen.

En dan zijn er nog de veel kortere termijn en onmiddellijk dringende zaken van het op peil houden van de ambtenarensalarissen, pensioenen, en zaken als de financiering van openbare voorzieningen die de binnenlandse ontheemden opvangen, nu geschat op meer dan 7 miljoen mensen.

Washington heeft als eerste massale hulp toegezegd – tot een derde van de geschatte 15 miljard euro (of meer dan 15,8 miljard dollar) die alleen al nodig is om Oekraïnes financieringsbehoeften op korte termijn voor de komende drie maanden te dekken, volgens een nieuwe schatting van het IMF.

De Verenigde Staten hebben toegezegd een derde van dat bedrag te verstrekken, waardoor 10 miljard euro ongedekt zou blijven. De Commissie heeft de EU-ambassadeurs vrijdag ingelicht over een plan om dat gat te overbruggen, waarbij de Commissie schulden zou uitgeven op basis van garanties van EU-landen. Dat is vergelijkbaar met het zogeheten SURE-programma dat tijdens de pandemie werd gebruikt om fondsen te werven voor de kortstondige werklozen, aldus de diplomaten.

Destijds vroeg de Commissie 25 miljard euro aan garanties om 100 miljard euro bijeen te brengen.

Een diplomaat maakte de volgende opmerking aan de publicatie: “Als er een probleem is met geld, zegt [de Commissie] ZEKER!”

Of het nu gaat om de enorme en ongekende miljarden aan militaire en humanitaire hulp voor Oekraïne die Washington al heeft goedgekeurd, of de 15 miljard euro schuldverlichting die de EU nu overweegt, de olifant in de kamer (en onder de gespreksonderwerpen van de mainstream media die vergeten lijkt te zijn) blijft: wat is er gebeurd met wat jarenlang algemeen werd beschouwd als een vaststaand feit – de beruchte corruptie van de politieke klasse van Oekraïne?

En nu zullen er miljarden en nog eens miljarden uit het Westen door de schatkist vloeien. Daar komt nog bij dat in tijden van oorlog (zoals de recente voorbeelden van Afghanistan en Irak hebben aangetoond) enorme sommen geld en “hulp” de gewoonte hebben om onberekenbaar te worden en te verdwijnen.

 

Plaats een reactie