Europa kan deze winter LNG-crisis tegemoet zien

Door Rystad Energy 9 mei 2022

  • De haast om van het Russische gas af te komen heeft de Europese consument zeer kwetsbaar gemaakt voor prijsschokken van LNG.
  • De wereldwijde vraag naar LNG overtreft het aanbod in 2022.
  • Het is onwaarschijnlijk dat nieuwe LNG-projecten tot 2024 soelaas zullen bieden.

Voor Europese landen die kampen met energieonzekerheid als gevolg van de Russische inval in Oekraïne, breekt een LNG-crisis uit, omdat de vraag het aanbod tegen het einde van dit jaar zal overstijgen, zo blijkt uit onderzoek van Rystad Energy. Hoewel de stijgende vraag wereldwijd heeft geleid tot de grootste stormloop op nieuwe LNG-projecten in meer dan tien jaar, betekent het tijdschema voor de bouw dat er waarschijnlijk pas na 2024 sprake zal zijn van materiële verlichting. De wereldwijde vraag naar LNG zal in 2022 naar verwachting 436 miljoen ton bedragen, wat meer is dan het beschikbare aanbod van slechts 410 miljoen ton. Voor Europa kan zich een perfecte winterstorm vormen, nu het continent de Russische gasstromen tracht te beperken. Het gebrek aan evenwicht in het aanbod en de hoge prijzen zullen het startsein geven voor het meest gunstige klimaat voor LNG-projecten in meer dan tien jaar, hoewel het aanbod van deze projecten pas na 2024 zal komen en voor verlichting zal zorgen

In het REPowerEU-plan van de Europese Unie is een ambitieuze doelstelling opgenomen om de afhankelijkheid van Russisch gas binnen dit jaar met 66% te verminderen – een doelstelling die zal botsen met de doelstelling van de EU om de gasopslag tegen 1 november tot 80% van de capaciteit op te trekken. Door Russisch gas te mijden, heeft Europa de hele mondiale LNG-markt gedestabiliseerd, die het jaar begon met een wankel evenwicht na een tumultueus 2021. Het besluit om de afhankelijkheid van Russisch gas en LNG sterk te verminderen ten opzichte van het huidige niveau van 30-40% zal de mondiale LNG-markt veranderen, wat zal resulteren in een sterke toename van de op energiezekerheid gebaseerde Europese LNG-vraag waaraan de huidige en in ontwikkeling zijnde projecten niet zullen kunnen voldoen.

Rusland heeft vorig jaar 155 miljard kubieke meter (Bcm) gas naar Europa gestuurd, waarmee het meer dan 31% van de gasvoorziening van de regio voor zijn rekening neemt. Het zal buitengewoon moeilijk zijn om een aanzienlijk deel hiervan te vervangen, met verreikende gevolgen voor de bevolking en de economie van Europa en voor de rol van gas in de energietransitie van de regio. Dit zal waarschijnlijk ook elders een hausse voor LNG-producenten veroorzaken van een omvang en duur die in meer dan een decennium niet is vertoond.

“Er is gewoon niet genoeg LNG in omloop om aan de vraag te voldoen. Op korte termijn zal dit in Europa tot een strenge winter leiden. Voor de producenten betekent dit dat de volgende LNG-hausse er aankomt, maar dat die te laat zal komen om aan de sterke stijging van de vraag te voldoen. De weg is vrij voor een aanhoudend aanbodtekort, hoge prijzen, extreme volatiliteit, stijgende markten en een verscherpte LNG-geopolitiek,” zegt Kaushal Ramesh, senior analist voor gas en LNG bij Rystad Energy.

De verwachte daling van Russisch gas voor Europa in 2022 bedraagt 37 Bcm, oplopend tot meer dan 100 Bcm in 2030. Als gevolg daarvan heeft het gasverbruik in Europa waarschijnlijk in 2019 een piek bereikt en zal het nu tot 2030 gestaag afnemen. Gas en LNG zullen dus een kleinere rol gaan spelen in de Europese energiemix, wat een verdere stimulans voor hernieuwbare energiebronnen en mogelijk een grotere rol voor kernenergie en steenkool betekent. Europa was in feite op weg om de Russische invoer van gas en LNG tegen 2030 tot meer dan 40% van zijn energievoorziening te laten stijgen, als de nu stilgelegde Nord Stream 2-pijpleiding zou zijn goedgekeurd. In plaats daarvan zal dit dalen tot ongeveer 20% in 2030, aangezien de huidige contracten niet worden verlengd. Om extra LNG-invoer mogelijk te maken, is in heel Europa een reeks hervergassingsterminals gepland – sommige nieuw en andere gereactiveerd vanuit een diepe sluimer.

Als de Russische gasstromen morgen zouden stoppen, zou het gas dat momenteel is opgeslagen (voor ongeveer 35% gevuld) waarschijnlijk voor het einde van het jaar op zijn, waardoor Europa een strenge winter tegemoet zou gaan. In dit scenario zou de TTF-gasprijs, bij gebrek aan gezamenlijke aankoopregelingen en landen die om beperkte moleculen concurreren, kunnen stijgen tot meer dan 100 dollar per miljoen Britse thermische eenheden (MMBtu), met als gevolg dat de industrie haar gasleveringen moet stopzetten en dat de elektriciteitssector op grote schaal op een andere brandstof overschakelt. In Europa hebben we al beperkingen gezien voor kunstmest-, staal- en papierfabrikanten, wat de economische pijn onderstreept die ons te wachten staat. In een extreem scenario van een extreem koude winter zou zelfs de residentiële sector niet veilig zijn.

LNG-markten worden bullish met golf van nieuwe projecten

Meer dan 20 LNG-projecten met een gecombineerde capaciteit van meer dan 180 miljoen ton per jaar (tpa) hebben onlangs vooruitgang gemeld in hun ontwikkeling. Om zeker te zijn van LNG-aanvoer in 2030 zal de markt meer dan 150 miljoen tpa productie nodig hebben van de geplande 186 miljoen tpa, wat betekent dat meer dan 80% van de projectpijplijn moet worden gerealiseerd.

Amerikaanse projecten bevinden zich in pole position – sommige daarvan hebben in afwachting van een stijgende vraag in een sluimerend stadium gelegen en zijn nu nieuw leven ingeblazen. Projecten zoals Lake Charles van Energy Transfer en Rio Grande van NextDecade die eerder in de ijskast lagen, hebben na de invasie deals ter waarde van 9,45 miljoen ton per jaar gemeld, waaronder een deal van de Franse speler Engie, die zich in november 2020 terugtrok uit de onderhandelingen met NextDecade, maar onlangs een deal van 1,75 miljoen ton per jaar sloot met hetzelfde project.

De wereldwijde projectpijplijn is echter nog lang niet in staat om de markt te redden. De pijplijn omvat onder meer het Rovuma Area 4 LNG-project met een capaciteit van 15 miljoen ton aardgas per jaar, dat zal worden gevestigd naast Area 1 LNG van TotalEnergies in de momenteel in gevaar verkerende Palma-regio in Mozambique. Wij verwachten weinig of geen vooruitgang voor dit project tot TotalEnergies de bouw hervat.

Mexico is ook goed gepositioneerd voor de Aziatische export door zijn geografische nabijheid en het feit dat het niet afhankelijk is van doorvoer door het Panamakanaal, en lijkt aan populariteit te winnen bij Aziatische kopers. Tegelijk zullen de hogere prijzen de groei van de Aziatische vraag naar LNG op middellange termijn afremmen, wat betekent dat het continent afhankelijk zal blijven van stookolie en steenkool. In sommige scenario’s kan de Aziatische vraag naar LNG een blijvende deuk oplopen en kan het gebruik van hernieuwbare energiebronnen worden versneld.

Door Rystad Energy

 

 

Plaats een reactie