Gaat de EU achter het net vissen?

De Europese Commissie heeft het te druk met de oorlog in de Oekraïne en zal naar alle waarschijnlijkheid achter het net gaan vissen.

In een tijd waarin een wanhopig Europa zich haast voor elke druppel LNG die het kan importeren, staat Peking op het punt om stilletjes binnen te vallen en het allemaal weg te nemen. Chinese energiebedrijven onderhandelen over investeringen in de uitbreiding van Qatar’s North Field en staan klaar om lange termijn leveringscontracten af te sluiten, in een stap die Europa voor een nog grotere energiehyperinflatie zou kunnen plaatsen.

Het Noord-veld is het Qatarese deel van ’s werelds grootste offshore-gasvoorraad, die het deelt met Iran. Het Iraanse deel heet South Pars.

De levering van LNG is de laatste tijd een topprioriteit geworden voor grote energieverbruikers, omdat het aanbod krap is en omdat de Europese Unie afstand wil nemen van Russisch pijpleidinggas. De aanvoersituatie is zo krap dat de Amerikaanse producenten, om LNG-volumes aan Europa te kunnen leveren, ladingen moesten omleiden die oorspronkelijk voor Aziatische kopers waren bestemd.

Qatar was tot voor kort ’s werelds grootste LNG-exporteur, maar is de afgelopen jaren tijdelijk van de troon gestoten door Australië, en zal dit jaar naar verwachting worden ingehaald door de Verenigde Staten wanneer extra liquefactiecapaciteit online komt, aldus analisten.

Als de Chinese staatsbedrijven hun onderhandelingen met Qatar met succes afronden, zou dit het eerste gaspartnerschap tussen China en Qatar zijn, terwijl tot nu toe de grootste buitenlandse investeerders in gas uit Qatar internationale energiebedrijven waren.

Voor Qatar zou de overeenkomst deel uitmaken van een geplande uitbreiding van zijn gasaanwezigheid in Azië, terwijl het voor China zou zorgen voor de broodnodige diversificatie weg van zijn huidige topleverancier, Australië, temidden van gespannen bilaterale betrekkingen.

Aan de North Field East-uitbreiding hangt een prijskaartje van 30 miljard dollar en eerder deze maand werd gemeld, opnieuw op basis van niet nader genoemde bronnen, dat de Qataris vier partners voor het project hadden geselecteerd, waaronder Shell, TotalEnergies, Exxon, en ConocoPhillips.

Na voltooiing van de uitbreiding in 2027 zal de LNG-exportcapaciteit van Qatar met maar liefst 64 procent toenemen, waardoor de positie van het land op de internationale gasmarkt zal worden versterkt. Alle vier de bedrijven zijn momenteel ook betrokken bij de LNG-productie in Qatar.

Door Charles Kennedy voor Oilprice.com

 

 

 

Plaats een reactie