Grootheidswaanzin?

Oekraïne wil dat Westen stopt met aandringen op “onaanvaardbare” vredesvoorwaarden
Minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Kuleba zegt dat Kiev de Russen kan verslaan met voldoende westerse steun

Oekraïne kan Rusland op het slagveld verslaan als het Westen voldoende artillerie en andere zware wapens levert in plaats van Kiev in de richting van een slecht vredesakkoord te duwen, schreef minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba in een opiniestuk dat vrijdag door het tijdschrift Foreign Affairs werd gepubliceerd.

“Het Westen moet daarom geen vredesinitiatieven met onaanvaardbare voorwaarden voorstellen en in plaats daarvan Oekraïne helpen te winnen,” schreef Kuleba, die opriep tot extra wapens voor Kiev en meer sancties tegen Moskou.

De minister van Buitenlandse Zaken bekritiseerde de Franse president Emmanuel Macron, omdat hij zei dat het Westen Rusland niet moet “vernederen”, en de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, omdat hij suggereerde dat Oekraïne een deel van het grondgebied moet afstaan omwille van de vrede met Moskou.

“Deze verklaringen gaan uit van het idee dat de Oekraïners, hoe goed ze ook vechten, de strijdkrachten van Moskou niet kunnen verslaan. Maar dat idee is verkeerd,” zei Kuleba. Hij drong erop aan dat Oekraïne “met voldoende steun” de opmars van de Russische troepen kan stoppen en een deel van zijn land kan terugnemen.

“Russische president Vladimir Poetin is niet suïcidaal; een Oekraïense overwinning zal niet leiden tot nucleaire oorlogsvoering,” zei Kuleba. “In plaats van zich te richten op de gevoelens van Poetin, zouden de Verenigde Staten en Europa zich moeten richten op praktische stappen om Oekraïne te helpen zegevieren.”

Het opiniestuk komt op een moment, dat Oekraïense functionarissen gefrustreerd raken over de snelheid en de hoeveelheid Westerse wapenleveranties.

“Ofwel begrijpt de wereld niet helemaal wat er aan de hand is, ofwel begrijpt ze het wel, is ze moe en is ze tevreden met een paar Oekraïense doden,” vertelde minister van Defensie Alexey Reznikov zondag aan The Economist.

Mikhail Podoliak, een adviseur van president Volodymyr Zelensky, suggereerde deze week dat landen als Frankrijk en Duitsland zich “verstoppen voor de oorlog.”

“Als jullie vinden dat we moeten verliezen, zeg het ons dan rechtstreeks: ‘Wij willen dat jullie verliezen.’ Dan zullen we begrijpen waarom jullie ons wapens geven op dit niveau,” vertelde Podoliak aan de New York Times.

Verschillende Europese leiders, waaronder Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Britse premier Boris Johnson, hebben deze week in Kiev een ontmoeting gehad met Zelenski, waarbij ze meer steun hebben toegezegd. Sergej Nikiforov, de woordvoerder van Zelenski, ontkende dat de Oekraïense leider onder druk zou zijn gezet om met Rusland te praten.

 

RT

 

 

 

Plaats een reactie