EU trekt harde lijn in Kaliningrad terug, nu Rusland nieuwe raketten plaatst op Baltische kust

Nu Moskou heeft gedreigd met vergeldingsmaatregelen en escalatie, lijkt het erop dat de Europese Unie de spanningen snel wil verminderen nadat zij eerder in juni Litouwen groen licht heeft gegeven voor het blokkeren van alle spoor- en wegvervoer van Russische goederen die naar de Russische exclave Kaliningrad gaan. Ongeveer een miljoen Russische burgers van de oblast Kaliningrad zijn sinds 17 juni afgesneden van de normale en vitale ontvangst van goederen via het naburige EU-NAVO-lid Litouwen als gevolg van de handhaving van EU-sancties tegen Moskou.

Maar Reuters meldt woensdag dat Brussel bereid is snel van zijn harde sanctiebeleid af te stappen, nadat het Kremlin Litouwen vorige week had gewaarschuwd dat “Rusland zeker zal reageren op dergelijke vijandige acties”. In een verklaring van Nikolai Patrushev, de secretaris-generaal van de Russische Veiligheidsraad, werd destijds gedreigd: “De gevolgen zullen een ernstige negatieve impact hebben op de bevolking van Litouwen.” Maar nu zouden de EU-leiders op zoek zijn naar een compromis.


Afbeelding via Shutterstock

De EU praat nu over vrijstellingen van sancties in plaats van ze af te dwingen over een gebied, dat alleen maar zal zorgen voor een escalatie met Moskou.

Europese ambtenaren zijn in gesprek om het gebied vrij te stellen van sancties die tot nu toe industriële goederen zoals staal hebben getroffen en de weg vrij te maken voor een overeenkomst begin juli als EU-lid Litouwen zijn bedenkingen laat varen, zeiden de personen die weigerden niet te worden gecrediteerd omdat de besprekingen privé zijn. 

Dit ondanks al het gepraat over een verenigd front en “vastbeslotenheid”, om niet alleen de bestaande anti-Russische sancties te handhaven, maar ook de strafmaatregelen tegen de inval in Oekraïne op te voeren, zowel tijdens de G7- als de NAVO-topontmoeting van deze week.

Rusland heeft gezegd, dat het voorlopig goederen over de Oostzee naar zijn grondgebied Kaliningrad zal vervoeren. Tegelijkertijd begon het Russische leger in de buurt van het begin van de “blokkade” van Kaliningrad met raketoefeningen in de Oostzee, waarbij tegen doelen gerichte antischeepsraketten “live werden afgevuurd”. Het Ministerie van Defensie maakte zelfs opnamen van de dreigende oefeningen openbaar en promootte deze.

En wat nog crucialer is, er zijn steeds meer berichten over nieuwe Russische raketoefeningen voor de kust van Kaliningrad in de Oostzee. “Analyse van satellietbeelden laat zien, dat Rusland nu geavanceerde anti-scheepsraketten op de kust van Kaliningrad heeft geplaatst,” aldus een nieuw rapport van de wereldwijde maritieme bewakingssite Naval News. “De systemen zijn opgesteld bij de Mys Taran landtong, een prominent oriëntatiepunt halverwege de korte kustlijn van de exclave.” Volgens de details in het rapport:

De raketsystemen zijn twee types die vaak samen worden ingezet. Het eerste, het 3K60 Bal-systeem (NATO: SSC-6 Sennight), is losjes gelijkwaardig aan de Harpoon. Het schiet de Kh-35 raket af, bekend onder de NAVO-rapportage-naam SS-N-25 Switchblade. Dit is dezelfde raket waarop het Neptune-systeem van Oekraïne is gebaseerd. Elke Bal TEL (transporter erector launcher, lees “lanceertruck”) kan 8 raketten vervoeren. Dit is meer dan de meeste andere vergelijkbare kustverdedigingssystemen.

Bal heeft een effectief bereik van ongeveer 70 zeemijlen, met een verbeterde versie die dit kan verhogen tot 160 zeemijlen.

Nieuw bewijs toont aan dat Rusland krachtige raketten heeft geplaatst op

De recente oefeningen hebben geleid tot de vrees dat Rusland een “militaire optie” zal kunnen uitoefenen, indien goederen over land naar Kaliningrad, dat aan twee zijden wordt ingeklemd door NAVO-landen, geblokkeerd blijven, aldus het rapport van Reuters:

Als de traditionele route voor Russische goederen naar Kaliningrad, eerst via het geallieerde Wit-Rusland en dan Litouwen, niet wordt hersteld, vreest de Baltische staat dat Moskou militair geweld zou kunnen gebruiken om een corridor over zijn grondgebied uit te zetten, aldus de persoon.

Duitsland, ondertussen, heeft troepen gestationeerd in Litouwen en zou in een confrontatie met zijn NAVO-bondgenoten kunnen worden betrokken als dat zou gebeuren.

Moskou heeft in het recente verleden ook niet geaarzeld om Iskander-raketten voor de korte afstand in zijn exclave Kaliningrad te plaatsen.

Intussen hebben westerse functionarissen in verband met de crisis in Kaliningrad een aantal verrassend botte bekentenissen afgelegd, zoals het volgende in Reuters:

“We moeten de realiteit onder ogen zien,” zei een persoon met directe kennis van de EU-besprekingen, die Kaliningrad “heilig” noemde voor Moskou.

Poetin heeft veel meer invloed dan wij. Het is in ons belang om een compromis te vinden,” zei hij, erkennend dat het uiteindelijke resultaat oneerlijk zou kunnen lijken.

Sommige van de bijzondere vormen van compromis zullen kunnen inhouden, dat vrachtverkeer wordt vrijgesteld op grond van het feit, dat het niet zal meetellen als “internationale” handel volgens de “letter” van het EU-sanctiebeleid (aangezien de enclave reeds van Rusland is), of dat ontheffingen worden verleend op “humanitaire” basis; Litouwen lijkt echter in een stemming te verkeren om “tegen Rusland op te staan” en geen belangrijke concessies te doen.

Gezien de Russische escalatie en de mogelijke raketopbouw in de Baltische regio, ziet het ernaar uit, dat binnen enkele dagen goederen op normale wijze naar Kaliningrad kunnen stromen, volgens functionarissen die in Reuters worden geciteerd.

BRON

Plaats een reactie