Europese gasprijzen het hoogst sinds maart

Landen haasten zich om hun opslagfaciliteiten te vullen wegens bezorgdheid over Russische leveringen


© Getty Images / posteriori

De Europese aardgasprijzen stegen donderdag naar het hoogste niveau in drie maanden, door aanhoudende zorgen over Russische leveranties en pogingen van de EU om opslagfaciliteiten te vullen voor de start van het stookseizoen.

De futures voor augustus op de TTF-handelsplaats in Nederland stegen met 6,4% en bereikten $1.630 per duizend kubieke meter of €149,15 per megawattuur in huishoudelijke termen, blijkt uit gegevens van de Londense Intercontinental Exchange. Het was de eerste keer sinds 10 maart dat de aardgasprijs boven dat niveau uitkwam.

Op 14 juni heeft de Russische gasexporteur Gazprom de leveringen aan Duitsland via de Nord Stream-pijpleiding met 60% verminderd wegens technische problemen als gevolg van met Oekraïne verband houdende westerse sancties. Na dit besluit riep de Duitse vice-kanselier Robert Habek op tot een vermindering van het gasverbruik in het land, terwijl verschillende andere EU-landen maatregelen aankondigden om hen te helpen minder gas te verbruiken, onder meer door kolencentrales nieuw leven in te blazen.

Ondertussen zal Nord Stream volgens de exploitant Nord Stream AG van 11 tot 21 juli zijn reguliere jaarlijkse onderhoud ondergaan, wat zal resulteren in een tijdelijke sluiting van de pijpleiding.

Bovendien maken de markten zich zorgen over het vooruitzicht van een gasprijsplafond, dat eerder deze week op de G7-top werd besproken. Sommigen vrezen dat dit Rusland ertoe zou kunnen aanzetten om de toevoer naar de EU af te snijden en zich op andere markten te richten.
De aanvoerkrapte wordt nog verergerd, doordat het voor veel Europese landen moeilijk kan worden vloeibaar aardgas (LNG) te krijgen ter vervanging van de Russische brandstof, als gevolg van de stijgende vraag in Azië, waar de vraag naar LNG als gevolg van een aanhoudende hittegolf explosief stijgt.

Plaats een reactie