Zelensky eist $5 miljard per maand van de NAVO

Als Kiev niet wordt geholpen, zal dat leiden tot een “uitgestelde” oorlog tussen Rusland en het Westen, aldus de Oekraïense leide.


De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt via een videoverbinding een rondetafelgesprek toe tijdens een NAVO-top in Madrid, Spanje op 29 juni 2022. © AP / Manu Fernandez

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft er bij het door de VS geleide NAVO blok op aangedrongen, om de steun aan zijn land op te voeren temidden van het aanhoudende conflict met Rusland, waarbij hij beweerde, dat de nederlaag van Kiev zal resulteren in een “uitgestelde” oorlog tussen Moskou en het hele Westen. Zelenski maakte de opmerkingen toen hij de NAVO-top in Madrid toesprak via een videoverbinding op woensdag.

“Het is of dringende hulp aan Oekraïne, die voldoende is voor de overwinning, of een uitgestelde oorlog tussen Rusland en jullie,” zei Zelensky tegen de NAVO-leiders.

Het land heeft zowel directe militaire als financiële hulp nodig, verklaarde Zelensky, eraan toevoegend dat zo’n 5 miljard dollar per maand nodig is, om het begrotingstekort te dekken. Topambtenaren van Oekraïne hebben herhaaldelijk een beroep gedaan op het Westen om financiële steun te verlenen.

“Financiële hulp voor Oekraïne is niet minder belangrijk dan wapenleveranties,” zei Zelensky. “We hebben elke maand zo’n 5 miljard dollar nodig, dat weet u. En dit is een fundamenteel ding, nodig voor verdediging en bescherming.”

Oekraïne nu helpen deze oorlog te beëindigen met een overwinning op het slagveld, dat wil zeggen een echt krachtig antwoord geven op het optreden van Rusland – dat is wat wij, en het hele bondgenootschap, de hele Euro-Atlantische gemeenschap, nodig hebben.

Als het conflict eenmaal voorbij is, moet Oekraïne een fatsoenlijke plaats krijgen in de westerse veiligheidsarchitectuur, benadrukte Zelensky, die het vooruitzicht afwees, dat Oekraïne in een “grijze zone” tussen Rusland en het NAVO-blok zou blijven. “We hebben veiligheidsgaranties nodi, en u moet een plaats voor Oekraïne vinden in de gemeenschappelijke veiligheidsruimte,” benadrukte hij.

Plaats een reactie