Rusland eist nu Roebels voor graan als ’s werelds grootste tarwe-exporteur

Nadat Rusland daar al een paar maanden mee dreigde, heeft het de trekker overgehaald, om de lijst van grondstoffen waarvoor het betaling in roebels eist, uit te breiden met de export van graan, met ingang van vrijdag, volgens een juridische website van de regering.

Graan, zonnebloemolie en geëxtraheerd meel zijn nu de volgende producten, die volgen op het besluit van maart, om klanten uit “onvriendelijke” landen – waaronder grote klanten in Europa – voor aardgas in roebels te laten betalen in plaats van in de gebruikelijke dollars en euro’s.

Daar komt nog bij, dat landbouwer Dmitry Patrushev onlangs heeft aangekondigd, dat de landbouwproducten van Rusland alleen naar “bevriende landen” zullen gaan en naargelang “wie het het hardst nodig heeft” – een enorm belangrijke verklaring die zeker onzekerheid en chaos zal blijven zaaien voor de wereldwijde voedselvoorziening.

Via Farmdocdaily: Rusland en Oekraïne nemen 14% van de wereldtarweproductie voor hun rekening en staan respectievelijk op de 1een 5e plaats. Beide landen zijn belangrijke exporteurs, met bijna 30% van de tarwe-export wereldwijd. De EU, de VS en Canada zijn ook belangrijke producenten en exporteurs van tarwe. China en India zijn belangrijke tarweproducenten, maar zij zijn netto-importeurs en hebben een relatief klein aandeel in de tarwe-export wereldwijd. Andere landen met een vrij groot aandeel in de tarwe-export zijn Australië (8,4%), Argentinië (6,6%), Kazachstan (4,1%) en Turkije (3,4%).

In de Russische staatsmedia wordt het nieuwe decreet, dat op een wetportaal van de regering is gepubliceerd, verder toegelicht: “Het voorziet ook in een verlenging met één jaar van de rechten die in de nationale valuta moeten worden betaald voor geëxporteerde zonnebloemolie en zonnebloemschroot, tot 31 augustus 2023.”

En verder: “Als onderdeel van het nieuwe betalingsmechanisme zal de basisprijs voor de berekening van het uitvoerrecht op tarwe 15.000 roebel (ruim 267 dollar) per ton bedragen.”

Terwijl Rusland de westerse sancties, die bedoeld zijn om de Russische economie te straffen en te isoleren, de schuld geeft van de terugslag op de wereldwijde voedselvoorziening, en met name op de landen in het Midden-Oosten en Afrika die al sterk afhankelijk zijn van de graanexport uit Oekraïne en Rusland, hebben de G7-landen enkele dagen geleden tijdens hun top in Duitsland Moskou in een verklaring de schuld gegeven van wat zij een “geopolitiek gemotiveerde aanval op de wereldwijde voedselzekerheid” noemden.

Terwijl deze “aanval op de voedselvoorziening” beschuldigingen van het Westen aan het adres van Rusland vooral in de laatste paar maanden zijn blijven aanhouden, toen de graanexport van Oekraïne geblokkeerd bleef in door oorlog verscheurde havens, heeft het Kremlin ook het Oekraïense leger dat zijn eigen kustlijn ontgint, ervan beschuldigd de veilige doorgang van graanschepen te blokkeren. De zogenaamde “Poetin-prijsstijging” – zoals het Witte Huis het heeft genoemd – is ook een centraal gespreksonderwerp geweest bij de bespreking van de stijgende inflatieangst.

In verklaringen van afgelopen vrijdag legde de Russische president Vladimir Poetin de schuld bij de “onverantwoordelijke acties” van de G7-landen zelf. Hij zei, volgens een vertaling van de Russische media:

De sterke stijging van de inflatie is niet van gisteren, maar is het resultaat van jarenlang onverantwoord macro-economisch beleid van de G7-landen“, zei Poetin tijdens de BRICS Plus-bijeenkomst.

“Wij zijn zeker bereid om te goeder trouw te blijven voldoen aan al onze contractuele verplichtingen voor de levering van landbouwproducten, meststoffen, energiedragers en andere essentiële producten”, benadrukte Poetin. Verder haalde hij uit naar wat westerse leiders vaak beschouwen als het negeren van de ‘op regels gebaseerde orde’ door Rusland, sarcastisch vragend: “Welke regels? Wie heeft die regels verzonnen?”


© Farmdocdaily

Farmdocdaily: Oekraïne en Rusland zijn de belangrijkste producenten en exporteurs van zonnebloemolie, goed voor een productieaandeel van 9% en een exportaandeel van bijna 2% voor de wereldmarkt voor plantaardige olie. Bijna 60% van de wereldproductie van zonnebloemolie vindt plaats in Oekraïne en Rusland, en de twee landen zijn goed voor meer dan 75% van de wereldexport.

Ondertussen heeft The New York Times eerder deze zomer geëvalueerd hoe het staat met de inspanningen van de VS en de EU om ernstige en blijvende schade toe te brengen aan de Russische economie, door te schrijven: “De invasie van Rusland in Oekraïne leidde tot een wereldwijde veroordeling en zware sancties om de oorlogskas van Moskou een deuk toe te brengen. Toch stegen de inkomsten van Rusland uit fossiele brandstoffen, veruit zijn grootste export, naar recordhoogte in de eerste 100 dagen van zijn oorlog tegen Oekraïne, aangedreven door een meevaller uit de olieverkoop temidden van stijgende prijzen, toont een nieuwe analyse aan.”

“Rusland verdiende zeer waarschijnlijk een recordbedrag van 93 miljard euro aan inkomsten uit de export van olie, gas en kolen in de eerste 100 dagen van de invasie van het land in Oekraïne, volgens gegevens die zijn geanalyseerd door het Center for Research on Energy and Clean Air, een onderzoeksorganisatie gevestigd in Helsinki, Finland,” ging het rapport verder, op basis van de studie.

BRON

Plaats een reactie