NAVO-baas laat de kat uit de zak: Door VS geleid blok is ‘al sinds 2014 bezig met voorbereidingen’ om Oekraïne te gebruiken voor proxy-conflict met Rusland

De woorden van secretaris-generaal Jens Stoltenberg versterken het pleidooi voor de militaire operatie van Moskou in Oekraïne!


Robert Bridge is een Amerikaanse schrijver en journalist. Hij is de auteur van ‘Midnight in the American Empire,’ How Corporations and Their Political Servants are Destroying the American Dream.  Twitter: @Robert_Bridge


NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg luistert naar vragen tijdens een mediaconferentie op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, woensdag 15 juni 2022. © AP Foto/Olivier Matthys

NAVO-chef laat de kat uit de zak: door VS geleid blok bereidt zich ‘al sinds 2014 voor’ op proxy-conflict met Rusland.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft het stille gedeelte woensdag misschien hardop gezegd, toen hij aan verslaggevers onthulde dat de duw van de NAVO in Oost-Europa sinds 2014 specifiek met Rusland in het achterhoofd is gedaan.

“De realiteit is ook dat we ons hier al sinds 2014 op voorbereiden”, zei hij. ”
Dat is de reden dat we onze aanwezigheid in het oostelijke deel van het bondgenootschap hebben vergroot, waarom de NAVO-bondgenoten meer zijn gaan investeren in defensie en waarom we [onze] paraatheid hebben vergroot.”

De NAVO-chef benadrukte verder dat Rusland “sinds 2014 geweld gebruikt in de oostelijke Donbass.”

Wat hij echter niet vermeldde, was de rol die Westerse mogendheden speelden in de uitbraak van burgergeweld in Kiev op 24 februari 2013, die leidde tot de Maidan-coup en uiteindelijk, tot de huidige situatie. De VS en hun invloed ter plaatse in Oekraïne, gekanaliseerd via door hen gesteunde “maatschappelijke” groepen, waren grotendeels verantwoordelijk voor die puinhoop.

Zelfs Victoria “F**k the EU” Nuland (toenmalig Amerikaans assistent-staatssecretaris voor Europese en Euraziatische zaken), gaf dat in april 2014 toe, toen ze zei dat Washington 5 miljard dollar had geïnvesteerd in “het verspreiden van democratie” in Oekraïne – blijkbaar omdat dergelijke inspanningen eerder zo goed werkten.

De grootste “misdaad” van Rusland was toen, om Kiev een alternatieve route naar nationale ontwikkeling aan te bieden. De Amerikaanse diplomatie kwam snel in actie op 21 november 2013, toen de regering van de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj plotseling besloot de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne niet te ondertekenen, waar het Westen op had aangedrongen, maar te kiezen voor nauwere banden met Rusland en de Euraziatische Economische Unie. Hier werd al het gepraat over “democratie opbouwen” ontmaskerd als de leugen die het was.

“Het zou een grote schande zijn om vijf jaar werk en voorbereiding verloren te zien gaan als de associatieovereenkomst niet in de nabije toekomst wordt ondertekend,” zei Nuland op de conferentie van 13 december 2013 van de US-Ukraine Foundation. “Het is dus tijd om het werk af te maken.”

Dat klinkt meer als een impliciet dreigement dan als een soort oproep tot democratische principes. Zoals Oekraïne al snel zou ontdekken, beschouwt Washington alleen die landen als ‘democratisch’ die gehoorzamen aan zijn wil.

Terwijl Nuland te midden van de Maidan-ruzie meermalen naar Kiev reisde om samen met John McCain en de Amerikaanse ambassadeur snacks uit te delen, gebeurden er zeer vreemde dingen die nooit naar behoren zijn verklaard.

Tot op de dag van vandaag heeft het onderzoek naar de beruchte “Maidan-sluipschutters”, die tientallen demonstranten en politieagenten doodden, nog geen definitief resultaat opgeleverd. In tegenstrijdige verslagen en beweringen van verschillende kanten worden zij genoemd als werkers van de regering in staat van beleg, de demonstranten, Rusland – allemaal om de spanningen verder op te voeren. Volgens sommige van de sluipschutters zelf, kregen zij directe orders van een Amerikaanse officier. Zou dat iets zijn, dat de NAVO (of iemand die banden heeft met de NAVO) zou kunnen hebben gesanctioneerd? Het is onmogelijk om dat met zekerheid te zeggen, maar de moorden hebben de massa’s in hoge mate aangewakkerd, die uiteindelijk Janoekovitsj het land uit hebben gejaagd.

Ondertussen vroeg Reuters, toen nog niet zo zeker van de onschuld van Kiev, (al in 2014) waarom niemand werd aangeklaagd voor het doden van politieagenten, vooral als men bedenkt, dat de aanklagers en de minister die met het onderzoek belast was, allemaal een rol speelden bij het aanwakkeren van de opstand. De procureur-generaal van Oekraïne, Vitaly Yarema, werd tijdens de protesten op video vastgelegd terwijl hij een verkeersagent in het gezicht sloeg. In welke mate Yarema en tal van andere Kievse ambtenaren werden gecorrumpeerd en gecompromitteerd door Westers geld, zal nooit bekend worden, maar het is wel een vraag die het stellen waard is.

Een andere vraag is waarom de westerse media nauwelijks melding hebben gemaakt van de beschietingen door Kiev van de Donbass, waar miljoenen Russischtaligen en paspoorthouders wonen, gedurende de afgelopen acht jaar? Tegelijkertijd wordt in talrijke rapporten – waarvan er vele afkomstig zijn van Oekraïense burgers, die bij de gevechten betrokken zijn geraakt – melding gemaakt van wreedheden en oorlogsmisdaden, die worden begaan door Oekraïense troepen, waaronder vele regelrechte neonazi’s, zoals het Azov Bataljon. Deze strijdkrachten hebben zonder aanzien des persoons scholen, ziekenhuizen en woonwijken gebombardeerd en deze ooggetuigenverslagen zijn, om te benadrukken, afkomstig van de Oekraïense bevolking zelf.

Terug naar de NAVO en Oekraïne. De harde realiteit, zoals samengevat door de opmerking van Jens Stoltenberg, is dat Oekraïne al de facto een proxy-lid van de NAVO is en dat al sinds ten minste 2014.

Zoals de geleerde John Mearsheimer uitlegt: “Het bondgenootschap begon in 2014 met het trainen van het Oekraïense leger, met een gemiddelde van 10.000 getrainde troepen per jaar gedurende de volgende acht jaar.”

De bewapening van Oekraïne gebeurde ongeacht, wie er in het Witte Huis zat. In december 2017 begon de regering-Trump, samen met andere NAVO-staten, ‘defensieve’ wapens naar Oekraïne te sturen, terwijl Kiev een belangrijke rol op zich nam in militaire oefeningen die aan de Russische grens werden gehouden.

De VS en Oekraïne zijn samen gastheer geweest van Exercise Sea Breeze, jaarlijkse marine-oefeningen in de Zwarte Zee. De herhaling van juli 2021 was de grootste tot nu toe en omvatte marines van 32 landen. In september van datzelfde jaar leidde het Oekraïense leger ‘Rapid Trident 2021’, door het Amerikaanse leger omschreven als “een jaarlijkse oefening van het Amerikaanse leger in Europa en Afrika, bedoeld om de interoperabiliteit tussen geallieerde landen en partnerlanden te verbeteren.

Het sleutelwoord hier is “interoperabiliteit”, waardoor “niet-NAVO-partner” Oekraïne veel zou krijgen van wat het al kreeg van gewone betalende cliëntstaten.
Toch blijft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky maar om meer vragen, en de NAVO geeft graag toe.

Sommigen zullen aanvoeren dat Oekraïne volkomen gelijk had, om zich bij de NAVO aan te sluiten, aangezien Rusland de Krim had “geannexeerd” en het in zijn “rijk” had opgenomen.
Dat is de opvatting die in de NAVO en haar partnerstaten wordt gezaaid. In werkelijkheid hield de Krimbevolking een democratisch referendum waarin werd gevraagd of zij zich als federaal subject weer bij Rusland wilde aansluiten, of dat zij de Krimgrondwet van 1992 en de status van het schiereiland als deel van Oekraïne wilde herstellen.

Het resultaat had de critici het zwijgen moeten opleggen, maar in plaats daarvan maakte het hen alleen maar woedender: 97% van de kiezers stemde voor de integratie van de regio in de Russische Federatie, bij een opkomst van 83% van de kiezers. Bijgevolg ondertekende president Poetin een decreet, na de formele bekrachtiging ervan door de Doema, waarbij de Krim als soevereine staat werd erkend – zonder dat er ook maar een druppel bloed werd vergoten.

Je moet wel een door de wol geverfde Russofoob zijn, om al het bovenstaande op te nemen en dan niet te begrijpen, waarom Rusland zijn speciale militaire operatie in Oekraïne is begonnen.

Plaats een reactie