Jemenitische moeders en baby’s geconfronteerd met “onvoorstelbare verschrikking”, vertelt Rode Kruis

Om de twee uur sterven een moeder en zes pasgeboren baby’s te midden van aanhoudende conflicten en ontberingen, waarschuwde het agentschap.


Een moeder draagt haar ondervoede kind in het al-Sabeen Maternity and Child Hospital in Sanaa, Jemen, 2 maart 2021 © AFP / Mohammed Huwais

Basheer Omar, ambtenaar van het Rode Kruis, vertelde aan RT op zaterdag, dat de humanitaire situatie in Jemen er een is van “onvoorstelbare gruwel”, met twee derde van de bevolking die verstoken is van basisgezondheidszorg. Omar riep de internationale gemeenschap op, om de Jemenitische bevolking niet “alleen te laten met hun lot”.

Nu het gewapende conflict in Jemen al acht jaar duurt, heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) deze week een rapport gepubliceerd, waarin staat dat ongeveer 66% van de 30,5 miljoen Jemenieten geen toegang heeft tot basisgezondheidszorg en dat degenen die medische hulp nodig hebben, vaak de dood riskeren, om de 51% van de gezondheidszorgfaciliteiten te bezoeken, die nog in het land actief zijn.

De crisis wordt het sterkst gevoeld door vrouwen en baby’s. Minder dan 50% van de bevallingen in Jemen wordt bijgewoond door gezondheidswerkers en elke twee uur sterven een moeder en zes pasgeboren baby’s, aldus het rapport. Van de naar schatting 4,2 miljoen mensen die sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2014 in Jemen ontheemd zijn geraakt, bestaat 73% uit vrouwen en kinderen.

“Het is gewoon onvoorstelbare horror,” vertelde Omar aan RT. “We doen ons best om de aandacht van de internationale gemeenschap te vestigen op de benarde situatie van het Jemenitische volk. We zeggen dat de wereld niet de ogen mag sluiten voor wat er gebeurt.”

“Het Jemenitische volk mag niet aan zijn lot worden overgelaten,” vervolgde Omar, die het rapport van het ICRC heeft opgesteld.

In de burgeroorlog in Jemen staan regeringstroepen tegenover Houthi-rebellen. De regering wordt gesteund door een militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, terwijl Iran de Houthi’s steunt, maar herhaaldelijk heeft ontkend de groep te bewapenen. Westerse regeringen, waaronder de VS, het VK en Frankrijk, hebben de Saudische coalitie gesteund met wapens, training en inlichtingen.

Het conflict is door de VN beschreven als de “ergste humanitaire crisis ter wereld” en heeft geleid tot de dood van 377.000 mensen, waarvan meer dan twee derde jonger is dan vijf jaar, volgens VN-cijfers van eind 2021.

Momenteel bevindt zich het Jemenitische conflict in een fragiele wapenstilstand, die in april werd afgekondigd en vorige maand werd verlengd tot augustus.

RTExclusive

 

Plaats een reactie