EU snoeit mogelijk in financiële hulp aan Oekraïne – Bloomberg

Blok heeft toegezegde fondsen tegengehouden wegens bezorgdheid over eigen economie, beweert het agentschap.

De door de EU aan Oekraïne beloofde financiering is uitgesteld, vanwege zorgen over de economische problemen van het blok zelf en onenigheid in Brussel, meldde Bloomberg vrijdag, onder verwijzing naar mensen die bekend zijn met de besprekingen.

In maart stelde de Europese Commissie voor, Oekraïne een lening van 9 miljard euro ($ 9 miljard) te verstrekken, met garanties van de regeringen van de EU-lidstaten.
Tot dusver is het blok er echter alleen in geslaagd, overeenstemming te bereiken over een eerste tranche van 1 miljard euro, die dinsdag werd bekendgemaakt.

Volgens Bloomberg is het uitstel te wijten aan het feit, dat Duitsland heeft geprobeerd de EU ervan te overtuigen, om via het Internationaal Monetair Fonds niet-terugvorderbare subsidies te verstrekken, in plaats van leningen aan Kiev.

Een Duitse ambtenaar zou hebben gezegd, dat Berlijn niet de last wil dragen van het garanderen van de Oekraïense leningen en andere leden heeft gevraagd meer bij te dragen.

Los daarvan zou een lening van 1,5 miljard euro van de Europese Investeringsbank, binnen de EU te zijn geblokkeerd, omdat er meer garanties nodig zijn om het bedrag veilig te stellen.

Het nieuws komt op een moment, dat de EU worstelt met een snel stijgende inflatie.
Duitsland is vooral bezorgd dat de sancties en spanningen met Rusland Moskou, ertoe zullen kunnen dwingen, de toevoer van Russisch gas af te sluiten, wat de Duitse economie zal kunnen verlammen.

De Duitse regering heeft er herhaaldelijk voor gewaarschuwd, dat een dergelijk scenario de werkloosheid en de armoede zal doen toenemen. Brandstoftekorten kunnen “catastrofaal” zijn voor sommige industrieën, vertelde Robert Habeck, minister van Economie, vorige maand aan het tijdschrift Der Spiegel.

De Hongaarse premier Viktor Orban stelde vrijdag een soortgelijk punt aan de orde en zei dat door het opleggen van sancties “de Europese economie zichzelf in de longen heeft geschoten en nu naar lucht hapt”.

Volgens Bloomberg waarschuwde ongeveer een derde van de 27 lidstaten dinsdag op een vergadering van de EU-ministers van Financiën, dat extra steun nodig was voor “de meest kwetsbare groepen binnen het blok, die worden getroffen door de aanhoudende crisis om onvrede jegens Kiev te voorkomen.”

Een EU-functionaris zou hebben gezegd, dat Paolo Gentiloni, de commissaris voor economie van het blok, tijdens een vergadering achter gesloten deuren tegen zijn collega’s zou hebben gezegd, dat de nationale regeringen “het risico van vermoeidheid onder de Europeanen moeten voorkomen”.

Westerse landen, waaronder de EU, legden Rusland ingrijpende sancties op nadat het eind februari troepen naar Oekraïne had gestuurd. Vorige maand beloofde de Groep van Zeven (G7), waartoe ook de economische grootmacht Duitsland behoort, Kiev te steunen “zo lang als nodig is”.

Bron

Plaats een reactie