“We hebben te maken met de grootste crisis die het land ooit heeft gehad”: Voorzitter van Duitse werkgeversorganisatie waarschuwt voor historische crisis door Russische gasstop

Geschreven door John Cody

Duitsland staat voor een crisis zonder weerga, door een mogelijke Russische gasstop, die de welvaart waaraan de Duitsers gewend zijn geraakt, zal wegvagen, waarschuwde Rainer Dulger, hoofd van het Verbond van Duitse Werkgeversverenigingen.

“We staan voor de grootste crisis die het land ooit heeft gehad. We moeten eerlijk zijn en zeggen: Ten eerste zullen we de welvaart verliezen die we al jaren hebben”, zei Dulger tegen de Süddeutsche Zeitung, over de gevolgen van een gastekort voor iedereen.

Terwijl velen aandringen op meer overheidsinterventie om de Duitse economie overeind te houden, stelt Dulger dat in het algemeen geldt: hoe minder interventies, hoe beter. Hij zegt dat als het op de economie aankomt, particuliere bedrijven het altijd beter doen dan de overheid.

Hij is echter wel van mening, dat er bepaalde maatregelen moeten worden genomen, om mensen in een steeds meer gespannen economische situatie te ondersteunen.

“Er moeten nu meer netto-inkomsten uit het brutobedrag op de rekening van elke burger terechtkomen”, beweerde hij, waarbij hij benadrukte, dat het belangrijk is dat het netto-inkomen van de burgers niet daalt en dat de tijdens de crisis gegenereerde winsten eerlijk worden herverdeeld.

Dulger is niet de enige, die waarschuwt voor een crisis in Duitsland. Minister van Economie Robert Habeck waarschuwt voor een “catastrofale winter” in het vooruitzicht door de vrees voor een Russische gasstop.

Volgens hem zal Duitsland voor een “cruciale test komen te staan die we lange tijd niet hebben meegemaakt”.

Andere deskundigen voorspellen massale faillissementen, inflatie en energierantsoeneringen die “schokgolven” door de Duitse economie zullen sturen.

De Vereniging van Beierse Ondernemingen (VBW) heeft gewaarschuwd, dat in heel Duitsland maar liefst 5,6 miljoen banen verloren kunnen gaan, als de gastoevoer uit Rusland zal worden stopgezet.

Volgens de berekeningen van de vereniging, zal een Duitse boycot van Russisch gas ook de economische productie van het land met 12,7 procent kunnen doen dalen, waarbij het onmiddellijke afzien van de grondstof vooral de glas-, ijzer- en staalindustrie zal treffen; de verliezen in deze sectoren kunnen bijna 50 procent bedragen.

Dulger ziet als belangrijke oorzaak van de huidige situatie, het gebrek aan vermogen om zelfvoorzienend te zijn. Duitsland heeft te lang de ogen gesloten voor iets, waarvoor de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Schmidt in de jaren zeventig waarschuwde.

Toen destijds met de levering van gas aan Rusland werd begonnen, zei Schmidt: “We kunnen het wel, maar we mogen niet voor meer dan 30 procent afhankelijk zijn van Russisch gas.”

Overgemomen van:

‘We will lose the prosperity that we had for years’ – President of German employers’ association warns of coming crisis over Russian gas cut

 

 

Plaats een reactie