De aankomende oorlog tegen China

John Pilger, de maker van de begeleidende video, schrijft in 2016 daarover het volgende:

Toen de Verenigde Staten, ’s werelds grootste militaire macht, besloot dat China, de op een na grootste economische macht, een bedreiging vormde voor hun imperiale dominantie, werd tweederde van de Amerikaanse zeestrijdkrachten overgebracht naar Azië en de Stille Oceaan. Dit was de “pivot to Asia”, aangekondigd door president Barack Obama in 2011. China, dat in een generatie tijd uit de chaos van Mao Zedongs ‘Culturele Revolutie’ was opgeklommen tot een economische welvaart die meer dan 500 miljoen mensen uit de armoede heeft gehaald, was plots de nieuwe vijand van de Verenigde Staten.

De opbouw van zeemachten zou de reeds overweldigend superieure militaire positie van de VS in de regio versterken. Zelden genoemd in de westerse media, omringen 400 Amerikaanse bases China met schepen, raketten en troepen, in een boog die zich uitstrekt van Australië noordwaarts via de Stille Oceaan naar Japan, Korea en over Eurazië naar Afghanistan en India.

The Coming War on China is de meest recente film van John Pilger – zijn 60e documentaire en misschien wel zijn meest vooruitziende. De film, die werd voltooid in de maand dat Donald Trump tot president van de VS werd verkozen, onderzoekt de vervaardiging van een ‘dreiging’ en de wenk van een nucleaire confrontatie.

De film is ingedeeld in hoofdstukken. Hoofdstuk 1 speelt zich af op de afgelegen Marshalleilanden, in de Stille Oceaan, die de Verenigde Staten in 1945 overnamen als ’trustgebied’ van de Verenigde Naties met de verplichting om ‘de gezondheid en het welzijn van de bevolking te beschermen’. Van 1946 tot 1958 lieten de VS elke dag het equivalent van een Hiroshima-bom ontploffen op de eilanden, waardoor de bevolking en het milieu besmet raakten.

Pilger filmt op het bestraalde Bikini Atol, dat vandaag de dag niet meer veilig bewoond kan worden, misschien wel nooit en beschrijft de tests in 1954 van ’s werelds eerste waterstofbom, met de codenaam Bravo, die een heel eiland deed verdampen en een donkere kloof van een mijl breed achterliet in de prachtige lagune van Bikini. De bewoners werden overgebracht naar een nabijgelegen atol, Rongelap, waar zij door de ‘onverwachte’ fall-out meervoudige vormen van kanker kregen.

Gedeclassificeerde documenten beschrijven een geheim programma, dat oorspronkelijk bedoeld was om de effecten van straling op muizen te testen en dat op de Marshalleilanden op mensen werd gebruikt. Een Amerikaanse ambtenaar van Atoomenergie uit die tijd beschrijft het eiland Rongelap als “verreweg de meest besmette plaats op aarde”.

De menselijke proefkonijnen werden regelmatig gecontroleerd en aan wetenschappelijk onderzoek onderworpen. Velen kregen schildklierkanker, bij baby’s traden misvormingen op en talloze overlevenden van de oorspronkelijke ontploffing stierven aan stralingsvergiftiging. Er werd een tribunaal voor schadeclaims opgericht, maar dat raakte al snel door zijn geld heen. De meest ontroerende interviews in de film zijn met eilandbewoners, meestal oudere vrouwen, die op een precaire manier in armoede hebben overleefd.

Op het grootste van de Marshalleilanden, Kwajalein, bevindt zich een van de meest geheime bases van de Verenigde Staten, een raketlanceerbasis, die is ontworpen als een “springplank naar Azië en verder” en gericht is op China.

Hoofdstuk 2 beschrijft de opmerkelijke opkomst van China. Aan de hand van zeldzame archieffilms beschrijft Pilger ‘de eeuw van vernedering’, toen de Chinezen in het Westen werden afgeschilderd als het ‘gele gevaar’ en raciale stereotypen een hoofdrol speelden in Hollywood. Auteur James Bradley beschrijft de opiumhandel en de kolonisatie door Groot-Brittannië en de andere imperiale mogendheden. De Amerikaanse industriële revolutie werd gefinancierd door enorme hoeveelheden geld… uit illegale drugs op de grootste markt ter wereld, China,’ zegt hij.

De communistische revolutie van 1949 betekende het einde van de buitenlandse uitbuiting, maar ironisch genoeg ook het begin van een China dat bijna geen enkele ‘deskundige’ in het Westen had voorspeld. Vandaag,” zegt Pilger, staande tegen de ultramoderne skyline van Shanghai, “heeft China Amerika geëvenaard in zijn eigen grote spel van kapitalisme – en dat is onvergeeflijk.

Op het Japanse eiland Okinawa, 400 km verderop, vormen 32 Amerikaanse militaire installaties de frontlinie van een op handen zijnde oorlog met China. Fumiko Shimabukuro, 87 jaar oud, is een van de leiders van een geweldloos verzet tegen de “draaipunt naar Azië” van Washington. Ze willen de bases sluiten en wijzen op een waarschuwing uit het verleden. In 1962, tijdens de Cubaanse raketcrisis, kregen Amerikaanse kernraketten de opdracht om ze op China, Rusland en Noord-Korea te richten door een officier die, naar het schijnt, zijn verstand had verloren. Alleen geluk – en de waakzaamheid van een andere officier – zorgden ervoor dat zijn moment van waanzin kon worden tegengehouden. In een gedenkwaardige scène beschrijft een van de bemanningsleden van de raket uit 1962 hoe de wereld ‘per ongeluk’ bijna werd vernietigd.

In 2015, zo meldt Pilger, oefenden de Amerikaanse marine en haar regionale bondgenoten, waaronder Australië, een blokkade die China’s levensader van olie, handel en grondstoffen zou doorsnijden. Vandaag voert president Trump een handelsoorlog tegen China, waar de grootste bedrijven van de Verenigde Staten, zoals Apple, zijn gevestigd: de bron van een handelstekort waarvoor China in Trumps wereld als de ‘slechterik’ wordt aangewezen. Intussen heeft China militaire landingsbanen gebouwd op de betwiste Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee, en heeft het naar verluidt zijn kernraketten in “hoogste staat van paraatheid” gebracht.

The Coming War on China werd uitgezonden op ITV in het Verenigd Koninkrijk en SBS in Australië, en gezien in vele andere landen, waaronder China, waar een illegale versie werd vertoond aan mogelijk het grootste publiek. Het is niet de eerlijkste manier om een film te verspreiden,” zei Pilger, “maar ik was opgetogen. Het ware verhaal van China en Amerika moet worden verteld, vooral in Australië, waar, gevoed door Amerika, een anti-China propagandacampagne lijkt uit te lokken tot een militaire reactie.

The Coming War on China

Een Chinees ondertitelde video vind u op onderstaande link:
http://johnpilger.com/videos/the-coming-war-on-china-chinese-subtitles-

Noot:
de video roept een zeer deprimerend beeld op van Amerikaanse hegemonie.

Het is inmiddels 2022.
Ik ga ervan uit, dat China op de hoogte is van alle locaties van de Amerikaanse ring aan basissen en naar ik vermoed raketten heeft klaar staan, om het gros in één donderslag uit te schakelen.

 

Plaats een reactie