Duitse wapens falen in Oekraïne

De houwitsers kunnen blijkbaar de eisen van de strijd niet aan


Een Panzerhaubitze 2000 van het Duitse leger vuurt tijdens een NAVO-oefening in Grafenwoehr, Duitsland, 20 juli 2022 © AFP / Christof Stache

Duitse artilleriegeweren begeven na een maand nadat ze aan Oekraïne werden geleverd, meldde Der Spiegel vrijdag. De wapens hebben naar verluidt moeite met de hoge vuursnelheid waaraan het Oekraïense leger ze onderwerpt.

Sommige van de zeven Panzerhaubitze 2000 kanonnen, die eind juni naar Oekraïne werden gestuurd, vertonen tekenen van “slijtage”, meldde de Duitse nieuwssite, die anonieme bronnen citeerde.
Een deel van de hardware vertoont foutmeldingen en moet worden gerepareerd.

Het Duitse leger denkt dat de problemen te wijten zijn aan het grote aantal granaten, dat dagelijks door de Oekraïense strijdkrachten wordt afgevuurd, waardoor het laadmechanisme van de houwitsers wordt beschadigd. Het afvuren van 100 kogels per dag, wordt beschouwd als zeer intensief gebruik, aldus het rapport, dat eraan toevoegt dat de Oekraïeners “veel meer” afvuren dan dit aantal.

Ondanks het feit dat de Duitse kanonnen blijkbaar overbelast zijn, vuren de Kievse troepen nog steeds slechts een fractie van de granaten af die het Russische leger in ruil daarvoor stuurt. Oekraïense functionarissen verklaarden eerder deze maand dat hun kanonnen 6.000 granaten per dag afvuurden, tegenover 20.000 van Rusland. Die werklast is ook niet verdeeld over een gelijk aantal artillerie-eenheden, waarbij Rusland er 15 opstelt voor elke Oekraïense.

Omdat de munitievoorraden opraakten, heeft Oekraïne ook geprobeerd, om niet-compatibele munitie met de Duitse houwitsers af te vuren, meldde Der Spiegel.
Nadat het Duitse leger had ontdekt dat de kanonnen geen hoge-precisie munitie konden afvuren, heeft het sindsdien reserveonderdelen gestuurd, om de situatie te verhelpen, zo beweerde het rapport.

Berlijn is naar verluidt ook bezig met het opzetten van een reparatie centrum in Polen, om de houwitsers weer in actie te krijgen.

De Panzerhaubitze 2000’s zijn niet het enige buitenlandse wapen dat het lijkt te laten afweten op het Oekraïense slagveld. Gevangengenomen Oekraïense troepen hebben de Javelin raketlanceerinrichtingen – door het VK en de VS gezonden schouderraketten – beschreven als “volkomen nutteloos” in stadsgevechten, terwijl soldaten naar verluidt problemen hebben met de batterij van de NLAW “waardoor deze onmogelijk te gebruiken is”.

De Duitse Gepard luchtafweertanks, waarvan er vijf aan Oekraïne zijn gegeven, hebben ook compatibiliteitsproblemen ondervonden met hun Noorse munitie, merkte Der Spiegel op. Deze mix en matching van wapensystemen van verschillende leveranciers is door Britse en Amerikaanse analisten aangemerkt als een “serieuze uitdaging” voor Kiev.

 

 

Plaats een reactie