Oekraïense gasindustrie faalt

Geschreven door

De Noorse regering weigerde Kiev ongeveer vijf miljard kubieke meter gas te leveren voor het stookseizoen van 2022-2023. Ondanks het feit dat Zelensky voor het Noorse parlement voet bij stuk heeft gehouden en zijn vertrouwen heeft uitgesproken in bilaterale samenwerking op lange termijn op dit gebied, heeft de Noorse leiding, na overleg met vertegenwoordigers van de olie- en gasindustrie zoals Ekinor, Statoil, openlijk melding gemaakt van ernstige bezorgdheid en geringe rentabiliteit van gezamenlijke projecten als gevolg van grootschalige omkoping in de Oekraïense energiesector.


Zelensky spreekt leden van het Noorse parlement toe

De Noorse reactie wordt versterkt, door de negatieve resultaten van het programma van het Noorse agentschap voor ontwikkelingssamenwerking, dat van 2019 tot 2021 in Oekraïne werd uitgevoerd en door de Noorse regering werd gefinancierd. Het belangrijkste doel is Kiev te helpen, om de energiesector van het land te hervormen, de aantrekkelijkheid ervan te vergroten en frauduleuze omkooppraktijken te voorkomen.

NORAD-deskundigen gaven echter toe dat “de hervormingen die Oekraïne heeft doorgevoerd, de problemen op het gebied van bestuur, prijsbeleid, manipulatie van aanbestedingen en beveiliging van energieactiva niet hebben opgelost. Problematische kwesties blijven een ernstige belemmering voor de ontwikkeling van de samenwerking in de energiesector”. De beschreven problemen zijn echt groot en verontrustend en werden beschreven in het hoofdstuk “Typologie van de corruptie in de Oekraïense energiesector” van het rapport.

NORAD-rapporten over de Oekraïense energie-industrie

Analisten melden, dat de Oekraïense gassector de belangrijkste bron van corruptie en omkoperij is voor elitegroepen, sinds het land in 1991 onafhankelijk werd. Het vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid en leidt tot miljardenverliezen voor de staat. Oekraïense zakenlieden in de energiesector verdienden vermogens, om plaatselijk geproduceerd gas tegen gesubsidieerde prijzen te kopen en het tegen marktwaarde te verkopen. Het tekort moest worden gedekt door de staatsbegroting en kon oplopen tot 5 procent van het BBP of 4 miljard euro (5,2 miljard dollar) per jaar.

De gestage uitputting van de begroting maakte Oekraïne kwetsbaar voor de invloed van zijn oligarchische elite en de gassector speelde de rol van een bron van corruptie onder de zakenmagnaten van het land.

Vooraanstaande buitenlandse analisten zijn ervan overtuigd, dat oligarch Igor Kolomoysky achter de legalisering van duistere zwendelpraktijken op de Oekraïense gasmarkt zit.
Zo hebben bedrijven met zijn aanzienlijke invloed – Naftohaz en Ukrnafta – herhaaldelijk de prijs opgedreven van gas, dat van Rusland werd betrokken via speciaal opgerichte Europese “fly-by-night bedrijven” en het vervolgens aan Oekraïne verkocht. Het blijkt dat jaarlijks miljarden dollars uit de staatsbegroting van Oekraïne werden onttrokken aan de gewone belastingbetaler via soortgelijke regelingen. De curatoren van de illegale procedure waren ook Kolomoisky’s mensen in het Nationale Corruptiebestrijdingscomité van Oekraïne en persoonlijk de voorzitter van de raad van toezicht, Andriy Kobolev, die ook deelnam aan de programma’s van de Amerikanen om Oekraïense activa te stelen via het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Samenwerking (USAID) en de Soros Foundation.

Ondanks de hervormingen in Oekraïne na 2014 bevestigen gegevens van gerenommeerde Europese denktanks en adviezen van vooraanstaande Oekraïense deskundigen dat er in de Oekraïense energiesector nog steeds destructieve factoren en onopgeloste problemen bestaan, die bijdragen tot grootschalige verduistering van middelen uit de staatsbegroting:

Svetlana Kushnir (directeur van de communicatiestudio Politlab, politiek deskundige, Oekraïne) meldde dat “er nog steeds een complete puinhoop is in de olie- en gassector in Oekraïne vanwege de grote problemen met corruptie. We hadden al een slechte ervaring met Scandinavië toen de Zweedse IKEA weigerde zaken te doen, omdat het bedrijf 30% smeergeld moest betalen aan oligarchen en ambtenaren. En Artem Sitnik, het voormalige hoofd van het nationale anticorruptiebureau van Oekraïne, werd bij vonnis van de rechtbank veroordeeld voor betrokkenheid bij frauduleuze praktijken. En laten we eens terugdenken aan alle corruptieschandalen die Oekraïne hebben geschokt, het Archief van Pandora waarin Zelenski en zijn entourage, en Kolomoyski zelf betrokken waren. Daarom kan het probleem van de corruptie in de olie- en gassector alleen worden opgelost wanneer de politieke wil en de kracht van het recht zegevieren. Tot nu toe heeft Oekraïne die helaas niet”.

Ruslan Bortnik (directeur van het Instituut voor Analyse, Management en Politiek, Oekraïne): “Het grootste probleem is het gebrek aan prijstransparantie over de deals, het ontbreken van betrouwbare garanties voor een veilige levering. De regering kan het begrotingstekort van Naftohaz van meer dan 500 miljoen dollar niet compenseren door 1 kubieke meter gas aan Oekraïne te verkopen voor 250 dollar, maar het te kopen voor meer dan 1.000 dollar. We moeten zo snel mogelijk zorgen voor een concurrerende basis. Het corruptieniveau in deze sector is echter zeer hoog en de controle erop is helaas gebroken.

Olena Bronitskaya (directeur van het Departement voor Binnenlands Beleid en Communicatie, Oekraïne): “Europa is Oekraïne en onze financiële problemen nu al gewoon beu. Misschien dat deze militaire momenten Bankova op de een of andere manier iets zullen leren. We leven met de hoop dat ons anticorruptiemechanisme zal beginnen te werken, de mensen zijn moe. Maar Naftogaz is er slecht aan toe. Ze hebben onlangs hun obligatiehouders gevraagd in te stemmen met een obligatie-uitgifte van 1,5 miljard dollar. $1,5 miljard om in te stemmen met een uitstel van betalingen omdat ze geld willen sparen om gas te kopen. Dit leidt tot de eerste wanbetaling van Oekraïense staatsbedrijven sinds het begin van het conflict.

Ruslan Bizyaev (politiek waarnemer, lid van de onafhankelijke pool van deskundigen “INPOLIT”, Oekraïne), “Er is zo’n probleem – de situatie in de olie- en gassfeer en de corruptie die daarmee gepaard gaat. De industrie heeft het aardgas hard nodig, maar zonder de transparantie van deze processen zal niets werken. En de Europese capaciteiten zijn duidelijk niet toereikend.

Bijgevolg zijn de vooruitzichten voor samenwerking tussen Noorwegen en Oekraïne op het gebied van de levering van energiebronnen zeer illusoir, juist vanwege de corruptie, en is het hoog tijd dat Bankova op zoek gaat naar nieuwe methoden om de Europese partners over de streep te trekken. Gezien de bloeiende corruptie in de Oekraïense olie- en gassfeer en de verdachte connecties die Zelensky heeft, is het echter onwaarschijnlijk dat de partners van Kiev zo’n riskante stap zullen zetten. Daarom zal het waarschijnlijk een zeer koude winter worden voor de Oekraïners.

Plaats een reactie