Russische energiegigant licht vermindering gasstroom naar EU toe

Gazprom heeft een deel van zijn correspondentie met Siemens gepubliceerd omdat het de Duitse onderneming beschuldigt van een vermindering van de gasstroom


FILE FOTO: Het compressiestation Portovaya van de Nord Stream 1 gaspijpleiding is te zien in de buurt van Vyborg, Rusland. © Global Look Press / Nord Stream AG

Rusland heeft zijn gasstroom naar Europa via de Nord Stream 1-pijpleiding moeten verminderen, wegens defecten aan de turbines, zei Vitaly Markelov, Deputy Chief Executive van Gazprom, vrijdag.
De problemen zijn te wijten aan het feit dat het Duitse bedrijf Siemens – dat de turbines produceert – zijn verbintenissen niet is nagekomen, zei hij tegen Rusland-24 TV.

Siemens heeft tot dusver slechts een vierde van het totale aantal ontdekte defecten aan zijn turbines verholpen, zei Markelov. Op woensdag meldde de Nord Stream 1 exploitant Gascade dat de gasstroom door de pijpleiding was teruggebracht tot een vijfde van zijn maximumcapaciteit. Een dag daarvoor waarschuwde Gazprom dat het de werking van zijn tweede Siemens-turbine zal moeten stilleggen voor een revisie.

Na de uitschakeling werd verwacht, dat de gasstroom door Nord Stream 1 niet meer dan 33 miljoen kubieke meter per dag zou bedragen. De energiegigant wacht nog steeds op een andere turbine voor de pijpleiding, die uit Duitsland zou komen na een onderhoudsbeurt in Canada.

“Onze Europese partners beschuldigen ons ervan de gaslevering aan Europa zonder voldoende redenen te verminderen. Niets is echter minder waar”, zei Markelov, die eraan toevoegde dat het de westerse partners van het bedrijf waren, die “hun verplichtingen – contractuele verplichtingen – voor het onderhoud van het compressorstation niet nakwamen”.

Volgens een eerder bericht van het zakenblad Kommersant, zijn verschillende turbines van het compressiestation Portovaya aan de Russische Baltische kust, aan een onderhoud toe. Volgens de huidige licentieovereenkomst mag Siemens Energy vóór eind 2024 nog vijf turbines voor onderhoudswerkzaamheden toelaten.

“We roepen onze partners op, om hun eigen problemen zo snel mogelijk op te lossen”, zei de plaatsvervangend CEO, die eraan toevoegde dat de gaslevering aan Europa dan “in een mum van tijd weer normaal” zou worden. Markelov voegde eraan toe, dat zijn bedrijf van plan is, om een deel van de correspondentie met zijn westerse partners openbaar te maken. Sommige documenten werden uren later gepubliceerd.

De vermindering van de aanvoer uit Rusland heeft geleid tot een piek in de gasprijzen in Europa, die woensdag met meer dan 20% stegen tot meer dan 2.500 dollar per duizend kubieke meter. Europese leiders gaven Rusland vervolgens de schuld van de gasprijsstijgingen.

Vorige week zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, dat Berlijn niet langer op Rusland kan rekenen voor de levering van gas, wat een boze reactie uitlokte van Moskou, dat zei dat dergelijke uitspraken “absoluut in strijd zijn met de realiteit en met de geschiedenis van de leveringen”.

De ontwikkelingen volgen op een geschil over een Siemens-turbine, die naar Canada was gestuurd voor reparatie, maar door Ottawa niet op tijd werd teruggestuurd, vanwege de sancties tegen Moskou vanwege zijn militaire operatie in Oekraïne. Gazprom noemde de vertraging, als de reden voor de vermindering van de gasstroom door Nord Stream 1 met 60% in juni. Na onderhandelingen met Berlijn besloot Ottawa een indirecte leveringsroute te gebruiken om de sancties niet te schenden.

Plaats een reactie