Oekraïne beperkt Russische gasstroom naar EU – Gazprom

Europa kan meer aardgas ontvangen, als Kiev ermee instemt een tweede toegangspunt, dat sinds mei is gesloten, te heropenen

De aardgasleveringen van Rusland aan de EU, die via Oekraïne worden gepompt, zijn beperkt tot één overblijvend toegangspunt, terwijl Kiev weigert een tweede doorvoerstation te heropenen, zei energiegigant Gazprom maandag.

“Gazprom levert Russisch gas voor doorvoer door Oekraïne in het door Oekraïne bevestigde volume via het Sudzha-gasmeetstation – 41,7 miljoen kubieke meter vanaf 1 augustus. De aanvraag om het Sohranovka-gasmeetsysteem te heropenen, is afgewezen,” vertelde de vertegenwoordiger van Gazprom aan verslaggevers.

Oekraïne sloot begin mei de doorvoer door het Sokhranovka-station, dat ongeveer een derde van het Russische gas verwerkt dat door Oekraïne naar Europa stroomt, onder verwijzing naar “inmenging door de bezettingsmacht”. Kiev voerde aan dat zijn gasdoorvoerbeheerder GTSOU het grenscompressorstation Novopskov in de regio Lugansk niet kon controleren als gevolg van de militaire operatie van Rusland, en beschouwde de situatie als overmacht.

Gazprom zei toen echter, dat het geen redenen zag om de gasstromen te stoppen. Kiev vroeg de Russische firma om alle gasdoorvoer over te hevelen naar het Sudzha pompstation in de regio Koersk, wat Gazprom afwees als technisch onmogelijk.

Intussen is Rusland ook gedwongen zijn gasstroom naar Europa via de Nord Stream 1-pijpleiding te verminderen wegens defecten aan de turbines. Gazprom heeft het Duitse bedrijf Siemens, dat de apparatuur heeft geproduceerd en onderhoudt, hiervan de schuld gegeven en het beschuldigd van het niet nakomen van zijn verplichtingen.

De daling van de Russische leveringen, heeft geleid tot een sterke stijging van de gasprijzen in Europa. In juli werden termijncontracten voor leveringen in augustus en september op de Nederlandse TTF-beurs verhandeld in een bandbreedte van 1530-2385 dollar per duizend kubieke meter. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar bedroeg de spotprijs minder dan 500 dollar.

Zie ook:

Russische energiegigant licht vermindering gasstroom naar EU toe

Plaats een reactie