Oekraïne kan op munitiedieet worden gezet – Amerikaans militair deskundige

Michael Kofman zegt dat Europa Kiev misschien al de meeste wapens heeft gegeven die het wil leveren


Oekraïense militairen laden een vrachtwagen met Javelin anti-tank raketsystemen op
Boryspil International Airport bij Kiev, Oekraïne. © Sergei Supinsky / AFP

De Europese geldschieters van Oekraïne staan op het punt, het land op een “munitiedieet” te zetten, beweert een Amerikaanse militaire analist in een interview met het Duitse Der Spiegel.
Michael Kofman zei dat deze landen misschien al hun limiet hebben bereikt wat betreft wapenleveranties aan Kiev.

In een artikel dat dinsdag werd gepubliceerd, zei Kofman dat het niet in het belang van het Oekraïense leger is om zijn tijd af te wachten, omdat het weer snel zal verslechteren, waardoor een tegenoffensief moeilijker te realiseren zal zijn. Bovendien zullen volgens de Amerikaanse deskundige de Russische troepen een onderbreking kunnen gebruiken, om zich te hergroeperen en “enkele van hun personeelsproblemen op te lossen”.

Hij merkte op, dat de tijd aan Kievs kant zou staan als de Westerse steun onbeperkt zou zijn.
Maar dat is waarschijnlijk niet het geval en de Oekraïense leiders zijn zich daar terdege van bewust, stelde Kofman. Hij voegde eraan toe dat de “Oekraïners zich blijkbaar nogal zorgen maken over hoe lang ze nog steun kunnen verwachten, vooral van de Europeanen.”

De analist suggereerde verder, dat de Europese geldschieters van Kiev “Oekraïne misschien al de meeste wapens hebben gegeven die ze bereid zijn te geven.”

“De Oekraïners zullen waarschijnlijk op een soort munitiedieet gaan,” voorspelde Kofman.

De analist vertelde journalisten dat, met dit in gedachten, de leiders in Kiev bezorgd zouden kunnen zijn, dat Oekraïne “onder druk zou kunnen komen te staan om de patstelling te accepteren” als er begin volgend jaar geen grote successen worden geboekt. Een dergelijk scenario “zou een nederlaag voor Oekraïne betekenen”, merkte hij op.

Kofman concludeerde, dat het vermogen van Kiev om door Rusland in beslag genomen gebieden terug te veroveren uiteindelijk afhangt van de mate van westerse steun.

Hij erkende ook “enkele kleine Russische successen in het zuidelijke deel van Donbass, zoals in Peski,” maar voegde eraan toe dat het offensief grotendeels wordt uitgevoerd door de milities van de Volksrepubliek Donetsk (DPR) en de Volksrepubliek Lugansk (LPR), en door “huurlingen van Wagner.”

Gevraagd naar de mogelijkheid van een Oekraïens tegenoffensief, om de zuidelijke stad Kherson, die momenteel in handen is van Russische troepen, terug te veroveren, wees Kofman erop dat Kiev op papier weliswaar over veel personeel beschikt, maar dat slechts een beperkt aantal eenheden “daar echt voor is opgeleid en uitgerust.”

De Amerikaanse deskundige betoogde ook, dat het feit dat Oekraïense functionarissen zeggen dat ze het tegenoffensief zullen lanceren, niet noodzakelijkerwijs betekent, dat het ook daadwerkelijk zal worden uitgevoerd.

Tegelijkertijd zei hij tegen Der Spiegel, dat de positie van de Russen in Kherson ook tamelijk kwetsbaar is.

Tot nu toe is de vooruitgang van het Oekraïense leger in de buurt van Kherson, afgezien van de herovering van enkele steden in de regio, de afgelopen drie maanden echter “niet echt spectaculair” geweest, aldus Kofman.

Volgens de analist staat de regering in Kiev voor een dilemma: nu een nogal riskant tegenoffensief beginnen en zich verzekeren van verdere Westerse steun, of de nieuwe status quo aanvaarden.

Plaats een reactie