Duitsland slaagt er niet in Russisch gas te vervangen – Die Zeit

Berlijnse LNG-gesprekken met Canada liepen op niets uit, zo meldt de krant


Federal Chancellor Olaf Scholz © Getty Images / Florian Gaertner / Contributor

Pogingen van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, om Canadees gas te bemachtigen en zo de afhankelijkheid van de EU van Russische energie te verminderen, zijn op niets uitgelopen, meldde de krant Die Zeit dinsdag.

Scholz had maandag een ontmoeting met premier Justin Trudeau in Montreal, om het idee te bespreken om een deel van Canada’s overvloedige aardgas over de Atlantische Oceaan naar terminals in Duitsland te verschepen.

Trudeau leek echter koud water te gieten over een dergelijk idee, aldus het rapport.

De Canadese leider sloot een rol voor Canadees aardgas bij het verlichten van Europa’s energietekort niet uit, maar verklaarde dat er nog geen duidelijke business case is, voor het bouwen van een terminal voor de export van vloeibaar aardgas (LNG) in Saint John of elders.

Hij wees er vervolgens op, dat aardgas per pijpleiding zou moeten worden vervoerd van de velden in West-Canada naar een nog niet gebouwde terminal, voor het vloeibaar maken van gas aan de Atlantische kust. Dat zou een kostbare onderneming zijn en misschien geen verstandige investering, gezien het streven van Europa om snel op schone energie over te schakelen, merkte Trudeau op.

“Er is nooit een sterke business case geweest, vanwege de afstand tot de gasvelden, vanwege de noodzaak om dat gas over lange afstanden te vervoeren, voordat het vloeibaar wordt gemaakt,” legde hij uit, eraan toevoegend dat “op dit moment onze beste [oplossing] is om te blijven bijdragen aan de wereldmarkt, om gas en energie te verplaatsen die Duitsland en Europa dan uit andere bronnen kunnen betrekken.”

Plaats een reactie