Oekraïne maakt zich los van Russisch elektriciteitsnet

Het land streeft naar aansluiting op het Europese elektriciteitsnet

Oekraïne heeft een overeenkomst met Moskou over de werking van de energiesystemen van beide landen beëindigd, zo heeft de vertegenwoordiger van de regering bij de Rada, Taras Melnichuk, dinsdag bekendgemaakt.

“De overeenkomst tussen het kabinet van ministers van Oekraïne en de Russische regering, over maatregelen om de parallelle werking van het eengemaakte energiesysteem van Oekraïne en het eengemaakte energiesysteem van Rusland te garanderen, gesloten op 12 juli 2012, is beëindigd,” postte hij op Telegram.

Oekraïne maakte eerder deel uit van het Geïntegreerd Energiesysteem, dat ook Rusland en Wit-Rusland omvat. In de overeenkomst werd naar verluidt bepaald, dat de landen moeten zorgen voor de goede technische staat van de elektrische netwerken en de planning van de parallelle werking van hun elektriciteitsnetten moeten coördineren.

Eind februari heeft Oekraïne een testrun uitgevoerd, door zich tijdelijk los te koppelen van het Russische elektriciteitsnet en een verbinding tot stand te brengen met een elektriciteitsnet, dat een groot deel van het Europese vasteland bestrijkt. Het in België gevestigde ENTSO-E, dat tientallen transmissiesysteembeheerders in Europa vertegenwoordigt, verklaarde, dat het elektriciteitsnet van Oekraïne bij wijze van proef met succes was gesynchroniseerd met het continentale Europese elektriciteitssysteem.

 

Noot:

hoe blij zijn we met een extra land dat stroom wil hebben van de EU en wat gaat de dure EU stroom kosten voor de consumenten in Oekraïne?

Plaats een reactie