Duitsland gefrustreerd over onwil buren om gas te delen – Bloomberg

Gebrek aan solidariteit kan energieschaarste in grootste economie van de EU nog verergeren

Duitsland’s buren België, Luxemburg, Nederland en Polen hebben geweigerd, om deel te nemen aan “constructieve onderhandelingen” over gas solidariteitsovereenkomsten, zei minister van Economie Robert Habeck in een verslag aan wetgevers, dat door Bloomberg werd gezien.

Het document, dat woensdag laat aan de energie- en klimaatcommissie van de Bundestag werd gepresenteerd, ging er naar verluidt van uit, dat de onwil de gaskrapte in Duitsland zal kunnen verergeren, “omdat een substantieel bouwblok van de gascrisis veerkracht van de EU in de vorm van bilaterale overeenkomsten, niet beschikbaar zal zijn.”

De pacten voor het delen van gas tussen de lidstaten, maken deel uit van een groter EU-mechanisme voor energienoodsituaties. Zij garanderen dat het ene land het andere bevoorraadt, als het niet genoeg gas heeft om te voorzien in de behoeften van huishoudens en sociale diensten, die krachtens de EU-wetgeving bijzondere bescherming genieten.

Volgens Habeck is de belangrijkste reden waarom de landen bilaterale overeenkomsten met Berlijn weigeren, dat zij hun leveranciers niet willen vergoeden als het gas naar Duitsland wordt omgeleid.

De minister van Economische Zaken wees er ook op, dat Duitsland in gesprek is met Italië en Tsjechië. De overeenkomst met Italië zou een trilaterale overeenkomst zijn waarbij Zwitserland zal worden betrokken, aangezien het gas via dat land naar Duitsland moet worden doorgevoerd. De besprekingen met Rome zijn opgeschort tot na de verkiezingen later deze maand, merkte Habeck op. Tsjechië is bereid een dergelijke overeenkomst te ondertekenen, maar alleen als er een bovengrens wordt gesteld aan de overheidscompensatie voor leveranciers.

Gezien deze problemen “valt er momenteel geen vooruitgang te verwachten van onderhandelingen over bilaterale solidariteitsovereenkomsten,” benadrukte Habeck in het verslag.

 

Plaats een reactie