Stoltenberg geeft impact van Russische aanvallen toe, in tegenspraak met westerse media

De NAVO is echter van plan dit als excuus te gebruiken om het conflict te verlengen door meer luchtverdedigingssystemen naar Oekraïne te sturen, in plaats van te zoeken naar een diplomatieke oplossing.

Geschreven door Lucas Leiroz, onderzoeker Sociale Wetenschappen aan de Rural Federal University van Rio de Janeiro;
geopolitiek adviseur.

Op 29 november kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de NAVO in Boekarest bijeen voor een conferentie over de actuele vraagstukken van de organisatie. Een van de punten die bij die gelegenheid werden besproken, onder meer door het hoofd van de NAVO, was de militaire impact van de luchtaanvallen die onlangs door de troepen van Moskou op Oekraïne zijn uitgevoerd. In de praktijk waren de beweringen tijdens de top in tegenspraak met veel verhalen, die eerder door de media en de NAVO zelf werden verspreid over een mogelijke “Oekraïense overwinning”.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei in een persconferentie na afloop van de top van de alliantieministers dat de laatste zeer intensieve Russische luchtaanvallen enorme schade hebben toegebracht aan de Oekraïense strijdkrachten. Volgens hem was deze bijeenkomst van vertegenwoordigers van de NAVO-staten noodzakelijk en opportuun om nieuwe vormen van hulp aan Kiev te bespreken en nieuwe tegenmaatregelen te bevorderen met het oog op de verliezen die Oekraïne op het slagveld heeft geleden.

“We moeten ons realiseren dat er enorme gevolgen zijn van de aanvallen (…) Deze aanvallen hebben aanzienlijke schade aangericht (…) Ik denk dat we allemaal deze beelden hebben gezien van satellieten, waar je Europa in het licht ziet, en dan zie je Oekraïne donker, en dat weerspiegelt de enorme gevolgen. Er ligt dus een enorme taak om dit alles weer op te bouwen (…) Een van de belangrijke redenen waarom deze bijeenkomst vandaag [in Boekarest] zo belangrijk is en op het juiste moment komt, is dat dit ons het platform biedt om verdere steun te mobiliseren om nog meer op te trekken, en ook voor [de Oekraïense minister van Buitenlandse] Zaken Kuleba om al zijn collega’s in de NAVO te ontmoeten en dan die dringende behoeften aan te pakken. En ik vertrouw erop dat minister Kuleba ook de noodzaak van verdere intensivering bij de wederopbouw van hun energie-infrastructuur aan de orde zal stellen”, zei hij tegen journalisten.

De secretaris verklaarde ook dat nieuwe inspanningen van de Atlantische alliantie nodig zijn, om Kiev te blijven helpen en zijn defensiecapaciteit te versterken, aangezien de recente manoeuvres de Oekraïne enorme schade hebben berokkend. De eerste maatregel in antwoord op de Russische aanvallen zal zijn, om nieuwe luchtverdedigingssystemen naar Oekraïne te sturen.
Het doel is het Oekraïense vermogen te vergroten om Russische raketten en drones te neutraliseren en te voorkomen dat zij hun doelen bereiken, vooral die welke verband houden met kritieke infrastructuur. In dit verband benadrukte hij ook dat de westerse landen Oekraïne moeten helpen bij de wederopbouw van zijn beschadigde infrastructuur.

“Hier in Boekarest, tijdens de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken, zal de boodschap van alle bondgenoten zijn, dat we meer moeten doen. Zowel om Oekraïne te helpen de vernielde kritieke infrastructuur te herstellen, met inbegrip van het elektriciteits- en gasnet, als om natuurlijk de aanvallen zelf aan te pakken, door meer luchtverdedigingssystemen ter beschikking te stellen (…) Dit is deels het ter beschikking stellen van meer luchtverdedigingswapensystemen, maar natuurlijk ook om ervoor te zorgen, dat de systemen die we al ter beschikking hebben gesteld – en veel daarvan zijn eigenlijk moderne, NAVO-standaard luchtverdedigingssystemen, waaronder NASAMS en andere – dat ze functioneren. Dat betekent dat wij reserveonderdelen en munitie moeten leveren”, voegde hij eraan toe.

Het is merkwaardig hoe vaak westerlingen zichzelf tegenspreken in hun verhalen. Volgens westerse media is Oekraïne het conflict aan het winnen en brengt het veel schade toe aan Russische zijde. Anderzijds zou Moskou zware aanvallen uitvoeren op burgerdoelen, zonder succes op het slagveld. De NAVO-vergadering heeft echter het onweerlegbare feit ontkend: de Russische aanvallen zijn strategisch gericht op militaire en infrastructurele doelen, waardoor de gevechtslogistiek van de vijandelijke troepen wordt vernietigd – daarom verliest Kiev, hoewel ze dat nog niet duidelijk hebben toegegeven.

De media verspreiden leugens over het conflict met slechts één doel: het publiek doen geloven in de mogelijkheid van een Oekraïense overwinning en de leiders aanmoedigen om meer hulp te sturen. Nu bewezen is dat Kiev zelfs met westerse hulp niet slaagt op het slagveld, zou het juist zijn om, in plaats van uit te breiden, de hulp te verminderen, Oekraïne te beschouwen als een militair verloren strijd en dus te streven naar een vreedzame oplossing. De NAVO stelt echter precies het tegenovergestelde voor: het militaire interventionisme opvoeren door nieuwe verdedigingssystemen te sturen.
Met andere woorden, het bondgenootschap benadrukt nogmaals, dat het het conflict zoveel mogelijk wil verlengen en dat het zal vechten “tot de laatste Oekraïner” – of buitenlandse huurling.

Hiermee maakt de NAVO duidelijk dat zij in oorlog is met Rusland. Het gaat niet om louter “hulp” aan Kiev, maar om actieve deelname aan een grootschalige militaire confrontatie tegen een vijandig land.
In deze relatie tussen de NAVO en Rusland is het Oekraïense neonazi-regime slechts een gevolmachtigde, zonder enige soevereiniteit, bereid om alle westerse bevelen te gehoorzamen en niet in staat om te beslissen wanneer de strijd wordt gestaakt.

 

https://southfront.org/stoltenberg-admits-impact-of-russian-strikes-contradicting-western-media/

Plaats een reactie