Oekraïne komt zonder vitale wapens te zitten – FT

Kiev begint het tekort aan luchtafweermiddelen te voelen en er is geen adequate bevoorrading in zicht, vertelde een hoge Oekraïense functionaris aan de krant.

Oekraïne raakt uitgeput van zijn voorraden munitie en reserveonderdelen voor de S-300- en Buk-luchtverdedigingssystemen, uit het Sovjettijdperk, die worden gebruikt om Russische aanvallen op de energie-infrastructuur van het land tegen te gaan, meldde de Financial Times dinsdag, op basis van een hoge Oekraïense militaire functionaris.

De hoofdwoordvoerder van de Oekraïense luchtmacht, kolonel Yury Ignat, vertelde de krant, dat zijn luchtverdedigingseenheden gewoonlijk twee S-300- of Buk-raketten afvuren op elk Russisch projectiel, om de kans op onderschepping te vergroten. Dit stelt Oekraïne echter voor bepaalde uitdagingen, omdat het onmogelijk is extra raketten voor deze systemen, die in Rusland worden geproduceerd, aan te schaffen.
Ondertussen is het moeilijk gebleken de beschikbare voorraden elders te vinden, aldus het rapport.

Ignat stelt verder dat Kiev natuurlijk moderne luchtverdedigingssystemen ontvangt van zijn westerse geldschieters, maar dat Oekraïne “honderden” van dergelijke wapens nodig, heeft om zijn verouderde arsenaal te vervangen.


FILE FOTO. Een Oekraïense soldaat vuurt een raket af met een draagbaar luchtverdedigingssysteem tijdens een oefening. © ANATOLII STEPANOV / AFP

We hebben geen andere keuze dan over te schakelen op dit soort wapens, aangezien de Sovjetwapens uit de jaren [19]70 en [19]80 verouderd zijn en de vijand ze elke dag uitput,” zei hij.

Rusland begon begin oktober zich op Oekraïense energiefaciliteiten te richten nadat het Kiev ervan beschuldigde zijn kritieke infrastructuur, waaronder de strategische Krimbrug, te hebben aangevallen.
De laatste golf van Russische raketaanvallen kwam op 5 december nadat Oekraïense drones Russische vliegvelden in de regio’s Saratov en Ryazan aanvielen, waarbij drie militairen omkwamen en vier anderen gewond raakten.

Kiev heeft Westerse landen herhaaldelijk gevraagd het land te voorzien van luchtverdedigingscapaciteit.

Aglopen maandag gaf de Groep van Zeven (G7), die Kievs meest prominente westerse medestanders omvat, te kennen dat zij van plan zijn “onmiddellijke aandacht te besteden aan de levering van luchtverdedigingssystemen aan Oekraïne”.

Op zondag zei Josep Borrell, hoofd buitenlandse zaken van de EU, echter dat de veiligheidssteun van het blok aan Kiev de voorraden had uitgeput. De VS hebben blijkbaar met dezelfde problemen te kampen.
CNN meldde vorige maand dat het ministerie van Defensie te weinig geavanceerde wapensystemen en munitie heeft om aan Kiev te geven.

Plaats een reactie